Üstad Bediüzzaman'ın Kayıp Naaşı AİHM'e taşındı

Çağın allamesi Üstad Bediüzzaman Saidi Nursi Hazretlerinin, kayıp naaşının bulunması için dava AİHM’e taşındı. Türkiye’deki yargı makamlarına yapılan başvurularla ilgili etkin bir soruşturma yürütülmediği gerekçe gösterildi.

Üstad Bediüzzaman'ın  Kayıp Naaşı  AİHM'e taşındı

Şanlıurfa Barosu tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Üstad Bediüzzaman'ın mezarının parçalanarak naaşının kaçırılmasının 57. Yıl dönümü olan 12 Temmuz 2017 tarihinde Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı'na "Barolara İnsan Haklarını Savunmak" görevini yükleyen sorumluluk ilkesi gereğince suç duyurunda bulunulduğu öncelikle hatırlatıldı.

Açıklamada ayrıca, suç duyurusunun ardından savcılık talebine de dikkat çekildi. Konuyla ilgili bilgisi olduğu öne sürülen bir kişinin ifadesi de alındı. Ancak savcılık olay zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle başvuruyu takipsizlikle sonuçlandırdı. Sulh Ceza Mahkemesi'ne yapılan itiraz da gerekçe belirtilmeden reddedilmesi üzerine Baro Yönetiminın davayı AİHM'e taşıdığı ifade edildi.

Şanlıurfa Barosu, Çağın Allamesi Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin mezarının yeniden bulunmasına yönelik açılan davanın zaman aşımı gerekçe gösterilerek takipsizlik kararı verilmesi üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdu.

MEZARININ BULUNMASI İSTENDİ

23 Mart 1960 tarihinde Şanlıurfa’da vefat eden ve dönemin darbecileri tarafından mezarı parçalanarak naaşı alınan Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin, mezarının yeniden bulunmasına yönelik Şanlıurfa’da açılan davada yeni bir aşamaya gelindi. Şanlıurfa Barosu’nun 12 Temmuz 2017 yılında açmış olduğu davada Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı etkin ve hızlı bir soruşturma başlatmasına rağmen zaman aşımı gerekçe gösterilerek takipsizlik kararı verildi. Daha sonra Sulh Ceza Hakimliğine yapılan itiraz da reddedilince konu bu kez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşındı.

MAHKEME TAKİPSİZLİK VERDİ

Etkin bir soruşturma ve gerekçeli karar hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle 18 Temmuz 2018 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuruda bulunduklarını kaydeden Avukat Nurullah Küçükoğlu, “Bilindiği üzere Şanlıurfa Barosu olarak Merhum Saidi Nursi’nin kayıp naaşı ile ilgili, mezarının parçalanarak naaşının kaçırılmasının 57. Yıldönümü olan 12 Temmuz 2017 tarihinde Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına Avukatlık Kanununun 76/1 ve 95/21 fıkralarında belirtilen ve Barolara İnsan Haklarını Savunmak görevini yükleyen sorumluluk ilkesi gereğince suç duyurunda bulunmuştuk.

DAVA AİHM'E TAŞINDI

 Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmanın başladığı ilk günlerde hızlı ve etkin bir şekilde soruşturmayı yürütmesine ve bu konuda olayın esasına girip dosyada işlem yapmasına rağmen ne yazık ki sonraki süreçte olayın zamanaşımına uğradığını gerekçe göstererek takipsizlik kararı vermiştir. Bu karara karşı sulh ceza hakimliğine yapılan itirazımızda belirttiğimiz hiçbir husus dikkate alınmadan gerekçesiz bir şekilde itirazımızın reddedilmesi üzerine Şanlıurfa Barosu olarak Saidi Nursi’nin kayıp naaşı ile ilgili etkin bir soruşturma yürütülmediği ve gerekçeli karar hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle her iki ihlalin tespiti talebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine 18 Temmuz 2018 tarihinde başvuruda bulunulmuştur” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler