Uzun süreden beri işgal altına alınan ve büyük tahribata uğratılan Tarihi On Gözlü Köprü'nün kapatılan 2 gözünün açılması için nihayet dün düğmeye basıldı. İl Valisi Hüseyin Aksoy'in emri üzerine iş makineleriyle köprü etrafındaki kaçak yapılaşmayı ve iki gözünü dolduran dolgu malzamelerinin temizlenmesine başlandı. DSİ 10'ncu Bölge Müdürlüğü'ne ait iş makineleri, Dicle Nehri'ne inerek köprünün gözlerini kapatan dolguyu temizliyor.
HABERLER SES GETİRDİ
Şarkılarla, türkülerle, efsaneleriyle Diyarbakır'ın tarihi sembollerinin bayında gelen Dicle Nehri üzerindeki tarihi On Gözlü Köprü'nün iki gözünün toprakla doldurulup, bir kafenin uzantısı haline getirilmesiyle ilgili işgal sona erdi. Diyarbakır Söz başkta olmak üzere yerel ve ulusal gazetelerin manşetine taşıyarak oluşturduğu kamuoyu baskısı ses getirdi.
İŞGALİ VALİ DUR DEDİ
Uzun süreden beri işgal altında bulunan ve kimsenin müdahale etmede cesaret göstermediği tarihe yönelik tahribata, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy "dur" dedi. İl Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun kararı doğrultusunda, merkez Sur ilçe Belediyesi ile DSİ 10 Bölge Müdürlüğün'ü görevlendirerek, müdahale edilmesini istedi.
DSİ MAKİNELERİ BÖLGEDE
Vali Aksoy'dan alınan tamilat üzerine dün DSİ 10'ncu Bölge Müdürlüğü'ne ait iş makineleri, On Gözlü Köprü'ye giderek, dolgu ile kapatılan köprü gözleri yakınından nehire indi. Dicle Nehri'ne inen iş makinesi, betonla doldurulan bölümleri yıkım çalışmasına başlarken, işletme sahibi ve yakınları da bloklar üzerine konulan tabure ve masaları topladı.
BÖLGE MÜDÜRÜ DAĞDERİVER
Yıkım çalışmalarını bizzat yöneten DSİ 10'ncu Bölge Müdürü Murat Dağdeviren, İl Valiliğinden gelen talimat üzerine harekete geçtiklerini belirterek, her iki taraftaki kapatılan gözleri yaklaşık 10 gün içerisinde, açacaklarını söyledi. Dağdeviren, "Bilindiği üzere dere yatakları akarsu yatakları, kanunlarımız gereği mülkiyete, özel kullanıma konu olamaz. Kamunun ortak malı durumundadır. Bu yüzden işletme sahibinin de hoşgörülü yaklaşımıyla buradaki kapatılan gözler açılacak. Şu an çalışmalara başladık. Aynı zamanda buradaki tarihi dokuya da hiç bir zarar vermeden çalışmalarımızı yürüteceğiz. Çalışmalar sırasında nehirde bulunan atıkların da temizlenmesi için ayrı bir çalışma yürüteceğiz" dedi.
VATANDAŞLAR SEVİNÇ İÇERİSİNDE
Yapılan çalışmaları gören vatandaşlarında memnuniyetleri gözlerinden okunuyordu. Vatandaşlar “tarihimize sahip çıkmak gerekiyor Allah yetkililerden razı olsun burası bizim için çok önemlidir. Dünya da kaç tane böyle köprü var? Bu ticarethanelerin elinde olsa köprümüzü yıkıp biz daha iyisini yapacağız derler buralara hepimiz sahip çıkalım” diyerek yapılan çalışmaları izlediler.
Kaynak: Diyarbakır Söz