Dünyada her geçen gün etkisini gösteren kuraklık, enerji ve döviz piyasalarındaki hareketlilik gibi konular tedarik sıkıntılarına neden olurken uzmanlar, alternatif enerji kaynaklarına yönelik ilginin de arttığını belirtiyor.
Dünya genelinde yaşanan iklimsel sıkıntıların yenilenebilir enerji kaynaklarının daha etkin kullanımını gerekli kıldığına dikkat çekilirken, güneş, rüzgar gibi enerji kaynaklarının hava kirliliğinin, karbon emisyonunun azaltılmasının yanı sıra çevre dostu bir enerji tüketimi oluşturduğunu ifade ediliyor. Bu çerçevede yeni nesil GES enerji projesiyle yola çıktıklarını söyleyen Katılım Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ferhan Şavlı, tescilli olarak endüstriyel bazda elektrik üretimini sağlayarak vatandaşların da ortak olabileceği bir sistemle üretilen elektriğin satıldığını ifade etti.
Gelecek nesillere yaşanılabilir bir çevre bırakabilmek adına yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının büyük önem taşıdığını ve Türkiye’nin elektrik kapasitesinde güneşin payının her geçen gün arttığına dikkat çeken Şavlı, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de yenilenebilir enerjiye bir rağbet söz konusu. Şu anda Muğla ve Antalya olmak üzere 2 noktada santralimiz halihazırda çalışıyor. Yeni planlamalarımız çerçevesinde Afyon, Konya ve Çorum illerinde yeni santrallerimizi devreye alacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile iletişim halindeyiz, yenilenebilir enerji olduğu için bu hususla ilgili devletimizin tahsis ettiği araziler var. Ayrıca Ticaret ve Enerji Bakanlığı’na bağlı olduğumuz için 3 bakanlıkla şu an iletişim halindeyiz.
Mevcut kapasitemizin yaklaşık 50 kat daha üzerine çıkmayı planlıyoruz ve bu süreç yaklaşık 2 yıl içerisinde tamamlanacak. Elektriği endüstriyel bazlı üretip halkın sattığı ilk projeyiz, vatandaşlarımız bize 7\24 ulaşabilirler. Biz yüzde 93 kadın istihdamıyla çalışarak kendimizi mutlu hissediyoruz, çok da önem veriyoruz. Ülkemizde daha önceki yıllarda kanayan bir husus olması ve kadın istihdamına çok önem verdiğimiz için bünyemizde ağırlıklı olarak kadın arkadaşlarımızı çalıştırmaya gayret ediyoruz. Markamız ve logomuzla beraber tescillendik, geçtiğimiz haftalarda tescil belgemiz de çıktı. Türkiye çapında tescilli bir marka haline geldik. Buna benzer projelerde de özellikle yatırımcıların daha dikkatli olması özellikle tescil almış firmaları tercih etmeleri bizim için önemli bir ayrıntı” dedi.
“Ekonomik katkının yanı sıra çevreye katkı da bu işin diğer önemli kısmı” Projelerde ekonomik katkıların yanı sıra çevreye yönelik sürdürülebilir katkının da büyük önem taşıdığını ve çalışmalarını bu yönde devam ettirdiklerini söyleyen Şavlı sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde elektrikli otomobillerin yaygınlaşması artık günbegün hızlı bir şekilde ilerliyor. Biz de bu anlamda elektrikli otomobillerin şarj istasyonu hususunda bir yapılanma içine girdik. Önümüzdeki aylarda Türkiye’nin birçok noktasında artık bizim şarj istasyonlarımızı görmüş olacağız. Yaklaşık 6-7 aydır Avrupa pazarında tüm fuarlara katılmaya çalıştık. Önemli ölçüde de fuarlarda stantlarımızla beraber Avrupa’da yaşayan yurttaşlarımıza ve yabancı yatırımcılara kendimizi bir şekilde ifade etmeye çalıştık. Tabi ki bu yeterli mi değil, bununla alakalı Orta Doğu’da 22 Arap ülkesinin katılacağı çok önemli, büyük bir foruma ana sponsor olarak katılıyoruz ve buradaki Arap ülkelerinin tamamının yenilenebilir enerjiye ülkemizde yapacakları yatırımla alakalı ön ayak olmak için bu sponsorluk bizim için önemli. Ekonomiye sağladığımız katkının yanı sıra çevreye sağladığımız katkı da bu işin diğer bir önemli kısmı. Anadolu’nun birçok yerinde güneş ve rüzgar enerjisiyle ilgili birçok çalışmayı görüyoruz. Bunları genellikle şirketler kendi bünyelerinde gerçekleştirirler ama biz ilk defa halkın bu enerji şirketlerine ortak olabileceği yani bunu bir borsa yoluyla değil de fiziken ortak olabilecekleri ve bu enerji şirketlerinin yapmış oldukları santrallerden para kazanabilecekleri bir oluşumuz. E-devlet platformuna da yansımak kaydıyla resmi yollarla da kişi kendisinin kayıt yapıldığını gözlemleyebiliyor”
Kaynak: İHA