Yolsuzluk olağan işleyişe dönmüştü!

Hakkında yürütülen 9 "Terör suçu" soruşturması kapsamında gerevden el çekitirilen Büyükşehir Belediyesi Başkanı Selçuk Mızraklı, kendinden önceki dönemde "rüşvet ve yolsuzluk olağan işleyişe dönüştüğünü" iddia ederek,"ihaleler pazarlık usulüyle yapılmış" dedi.

Yolsuzluk olağan işleyişe dönmüştü!

İçişleri Bakanlığı tarafından, hakkında yürütülen 9 ayrı "terör" soruşturması kapsamında görevden el çektirilen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Selçuk Mızraklı, 31 Mart öncesi kayyum olarak görev yapan seçimdeki rakibi Cumali Atilla'nın dönemine ilişkin, şok iddialarda bulundu.

MIZARKLI: KAYYIM GİRİŞİNİ ŞİRKETTEN YAPTIRARAK MAAŞ ALIYOR

Belediyeyi 759 milyon, 141 bin 51 lira borçla devraldıklarını ileri süren Mızraklı, belediyenin bir önceki yönetim döneminde talan kültürü ile yönetildiğini iddia etti. Belediyede gönüllülük esaslı hizmet etmeyi tercih ettiklerini ifade eden Mızraklı, belediyeden maaş almadığını söyledi. Mızraklı, “Biz çalışırken kendimizi belediyenin şirketinde görevlendirmedik. Biz oradan tek kuruş para almadık. Tamamen gönüllük ilkesi ile çalışma yürüttük” iddiasında bulundu.

“RÜŞVET VE YOLSUZLUK OLAĞAN İŞLEYİŞE DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ”

Bir önceki dönemde görev yapan kayyımın belediye kaynaklarını sorumsuzca savurduğunu iddia eden Mızraklı, “Kamu yararı gözetilmeden belediye bütçesinden harcamalar yapılmış, lükse milyonlar harcanmıştı. Rüşvet ve yolsuzluk belediyede olağan bir işleyişe dönüştürülmüş, belediyeye ait demirbaşlar kayıt altına alınmadan dağıtılmıştı” dedi.

İhalelerin usule uyun yapılmadığını ifade eden Mızraklı, belediye kaynaklarının harcandığını söyledi. Mızraklı, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde olan MED AŞ’nin borçlandırıldığını iddia etti. 24 Haziran ve 31 Mart seçimlerinde AK Parti seçim bürolarına giden yemek borçlarının ödenmediğini ileri süren Mızraklı, 12 bin 600 TL’lik “Eyvan Gecesi” yapıldığını söyledi. 06 Haziran 2018 tarihinde “Cumhurbaşkanı Organizasyon Bedeli” adıyla başka bir organizasyon şirketine 150 bin TL ödeme yapıldığını söyleyen Mızraklı, “Haziran 2018’de başka bir şirket üzerinden 510.000,00 + 40.800,00 KDV bedelle (kişi başı 85 tl) 6000 kişilik iftar yemeği verilmiştir” iddiasında bulundu.

İHALELER PAZARLIK USULÜ

Mızraklı, Belediyede yapılan ihalelerin usulüne uygun yapılmadığını ileri sürerek, bu konuda İçişleri Bakanlığı Müfettişlerin hazırladığı raporların olduğunu iddia etti. Mızraklı, birçok ihalenin Kamu İhale Kanununun (KİK) 21’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmüne göre yapıldığına belirterek, söz ettiği maddenin, “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi, can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” halinde pazarlık usulü ile yapılmasının uygunluğunu içerdiğini söyledi.

AYNI ŞİRKETE DEFALARCA İHALE

2018 yılında ulaştıkları verilere göre (DİSKİ ve MED AŞ. Hariç) toplam 112 ihalenin yapıldığını ifade eden Mızraklı, aynı firmalara defalarca 21 (b) bendine göre ihale verildiğini söyledi. Mızraklı, tespit ettikleri ihaleleri şu şekilde paylaştı: “X Organizasyon-İnşaat şirketine verilen 7.670.000,00 TL’lik toplu organizasyon ihalesi KİK 21(b)’ye göre yapılmıştır. Ancak aynı şirkete yine 757.650,00 TL bedelinde 21(b)’ye göre yapılan 15 Temmuz Organizasyonu ihalesi verilmiştir. Yine, aynı şirkete 2.141.800,00 TL bedelinde 6 ayrı ihale daha verilmiştir.

İHALE VAR, MALZEME YOK

Topladığımızda, sadece kayda geçen miktar itibariyle bu organizasyon-inşaat şirketine 2018 yılında 11.588.575,00 TL’lik 8 ihale verilmiştir. X Spor Firmasına 2018-Nisan 2019 arasında 4 defa toplam bedeli  2.733.950,00 TL olan spor malzemesi alım ihalesi verilmiştir. Ancak biz o malzemeleri hiç görmedik. Yine X Mobilya firmasına 2018-Nisan 2019 arasında 5 defa toplam bedeli  2.901.859,00 TL olan mobilya alım ihalesi verilmiştir.

“5O ADET OTOBÜS İHALESİNİ YAPTILAR”

1 Ocak-16 Nisan 2019 tarihleri arasında 32 ihale yapılmış, bunların 16’sı KİK 21(b)’ye göre yapılmıştır. Bunlardan en ilginç olanlarından biri 18 Mart 2019 tarihinde, yani seçimlerden sadece 12 gün önce KİK’in 21(b) bendine göre X Otomotiv’den yapılan 50 adet otobüs alım işidir. İhale bedeli ise 44.541.000,00 TL’dir. Normal şartlarda bir firma o malzemeyi hemen temin edemez. Süre ister."

İŞE ALINAN PERSONEL

Mızraklı, kendisi hakkında basında yer alan iddialara da değinirken, en çok konuşulan belediyenin yaptığı işe alımlarla ilgili konuştu Mahkeme kararı sonucu 109 kişinin işe iadesi yapıldığını ifade eden Mızraklı, işe alımlarla ilgili yapılan işlemleri şu şekilde sıraladı: “Mahkeme kararı gereğince 4 zabıta memuru, 7 tiyatrocu ve 1 sözleşmeli personel, güvenlik kartı iptal edilen ve mahkemeyi kazanan 7 özel güvenlik görevlisi ve açığa alınan 43 memur ve işçinin işe iadesi yapıldı. İlaçlama için geçici süreli (9.5 ay) 90 işçinin alımı yapıldı. 667 sayılı KHK ve 696 sayılı KHK doğrultusunda iş akdi feshedilen çalışanlar ile ilgili güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması için 834 başvuru alınıp Valilik Makamına gönderildi.”

“YARGILANMAYACAKLARINI DÜŞÜNÜYORLAR”

Belediye kaynaklarının pervasızca kullanıldığını tespit ettiklerini ifade eden Mızraklı, bu kadar sorumsuz davranmalarının nedeninin “yargılanmama rahatlıkları” olduğunu söyledi. Bunları yapanların hukuk karşısında hesap vermeyeceğini düşündükleri için bunu rahatlıkla yaptıklarını ifade eden Mızraklı, yargı önünde bunlardan hesap soracaklarını ileri sürdü.

Kaynak: Diyarbakır Söz