Zehir akıyor ürün kurudu

Arıtma tesisi bulunmayan Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikaların kimyasal atıkları Deve Geçidi deresine zehir olarak akarken, canlıları öldüren atıklar, sulama yapan çiftçileri de vurdu. Mısır tarlaları kurtçuklar yüzünden kurudu.

Zehir akıyor ürün kurudu

Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalardan gelişi güzel arıtma yapılmadan akıtılan atıklar ve kimyasal maddeler, Deve Geçidi başta olmak üzere Dicle Nehri'nde, büyük tehlike oluştururken, yüzlerce köy ve binlerce çiftçiyi de mağdur etmeye devam ediyor. Her yıl yaşanan ve kamuoyunun da gündemine taşınan ancak ilgili kurumlar ve yetkili makamlar tarafından çözüm üretilmeyen, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nin yarattığı çevresel katliam doğayı tahrip ettiği gibi milyonlarca liralık milli serveti de, kuruttu.

ÇEVRE KATLİAMI YAPILIYOR

Kimyasal atıklar dereyi kaplarken, hiç bir canlı yaşamıyor. Dere üzerinde bulunan onlarca çiftçi, adeta zehir akan dereden aldıkları ve sulama yaptıkları ürünleri, kurudu. Mısır tarlaları, kimyasal maddeler yüzünden oluşan kurtçukların istilasına uğrarken, birçok çiftçi ürün alamadan, tarlası kurudu. OSB ile Çevre ve Şehircilik ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına veryansın eden çiftçiler, her yıl aynı mağduriyeti yaşadıklarını söyledi. Her sene aynı sıkıntıyı yaşadıklarını belirten köylülerden Mehmet Çakmak Söz Haber ekibine konuştu;

SULAMA YAPAN ÇİFTÇİLER

Çakmak “ Tek şikayetimiz var, o da bu dere suyundandır. Gördüğünüz gibi bu hasat zamanında her taraf kurtlanmış, hiçbir tanesi sağlam değil. Bu suyla ne bahçe sulayabiliyoruz ne mısırı sulayabiliyoruz. Suladığımız her şeye hastalık giriyor. Yukarda bahçemiz var onu da suladık geçen sene 50 tane ağacımız kurudu. 50 tane badem ağacı kurudu. Ondan sonra o suyu bıraktık, sondaj suyuyla getirdik tankerlerle suyu getirdik, o hastalık gitti hastalık diye bir şey kalmadı. Ama bu sene mısırı suladık aynı geçen sene gibi oldu yazın buğdayı suladık sulama zamanın da yine böyle bir hastalık oluştu.

YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRDI

Yetkililerden bir an önce buraya bir el atmasını bekliyoruz. Bizim bu konuştuklarımızı da şikâyet olarak kabul etsinler. Lütfen bize bir yardımcı olsunlar. Valla bu dereden dolayı ne hayvan besleyebiliyoruz ne başka bir şey. Perişanız şuanda, hayvanlarımız öldüğünde de gelip çekim yaptılar ama herhalde kimse sesimizi duymadı. Lütfen sesimizi duyurun bir yerlere bize yardımcı olsunlar. Biz kimseyi zan altında bırakmıyoruz ama gördüğünüz gibi işte yani buğday suluyoruz olmuyor, mısır suluyor ekiyoruz olmuyor,  bahçe suluyoruz olmuyor artık bu bir çare bulunmasını istiyoruz’’ dedi.

MISIR TARLALARI KURUDU

Binlerce dönüm ektiği mısır tarlalarının kimyasal atıklardan dolayı kuruduğunu söyleyen Abdullah Tutar ise şöyle dedi; ‘’Deve Geçidi suyundan dolayı 3 bin dönümlük arazi buraya ektik. Mısırımız durumu belli, hepsi ortada kaldı kurudu. Sularımız pis olduğu için burada hiçbir mahsul kaldıramıyoruz. Çiftçilikten tükeniyoruz artık. Buradan yetkililere seslenmek istiyorum; böyle yerleri boş bırakmasınlar buradan zarar gören vatandaş oluyor, biz oluyoruz yani artık çöküyoruz bitiyoruz”

OSB DEREYİ HIZLA KİRTELİYOR

Köylülerden Mehmet Buğdaycı ise defalarca bu konuyu dile getirdiklerini ancak hiçbir önlem alınmadığı söyledi. Buğdaycı ‘’Bu organize sanayinin suyu, pisliği hep dereye gidiyor. Derenin suyu berbat olmuş. Halimizi gördünüz, hep kurt girmiş buralara bizde diyoruz ki bu sudandır. Eskiden kanal suyu geliyordu sulama yapıyorduk böyle bir şey yoktu. Şuan Organize Sanayi’den gelen su dereye girdiği zaman mahsulü hiç bir şeyi kaldıramıyoruz. Hayvana zararlıdır, millete zararlıdır, her şeye zararlıdır. Valla ağabey gördüğünüz gibi biz size gösterdik, hepsi boş, kökü zarar yani. Yetkililer bir an önce buna bir çare bulsunlar. Binlerce kez söylüyoruz bıktık bu sudan mahsul kaldıramıyoruz bir şey kaldıramıyoruz’’ diyerek tepkisini dile getirdi.

OSB'DAN İTİRAF GİBİ BEYAN

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı A. Kadir Karavil'in Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğüne gönderdiği "çevre katliamı" yapıldığına ilişkin yapılan şikâyete dair savunma yazısında, adeta skandalı itiraf ediyor. İtiraf niteliğindeki savunma yazısında, yapılan çalışmalar sonucunda Organize Sanayi Bölgesi’nden özellikle Mermer fabrikalarından gelen atık suyun Deve geçidi deresini kirlettiği ve kalker oluştuğunun saptandığı ve çevre kirliliğine yol açtığı açıkça belirtilmiştir. Açıklamada şu sözlere yer verildi.

ÇEVRE KİRLİĞİ SAPTANMIŞTIR

Savunma yazısında ”Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi atık sularının Deve geçidi deresine akıtıldığı ve bu durumun çevre ve toplum sağlığı açısından risk oluşturduğu iddia edildiği belirtilmiştir. Söz konusu bahsetmiş olduğunuz konu ile alakalı olarak, Atık Su Artıma Tesisimizin yapılması ile ilgili yapılan çalışmalar ve çevre ıslahı ile ilgili gelinen nokta aşağıda açıklanmıştır. Ayrıca çevre kirliliği ile alakalı olarak firmaların gerekli tedbirleri alması ve olumsuzlukları giderilmesi ile ilgili olarak ta çalışmalar yapılmakta olup bu çalışmalar,

DEREDE KALKER OLUŞTURUYOR

Deve geçidi çayı ıslah çalışması: Diyarbakır OSB kurumlundan sonra özellikle 1997 ve sonrasında mermer fabrikalarının faaliyete geçmesi sonucu Mermer imalat suyunun arıtılmadan Deve geçidi çayına verilmesi sonucu bölgede kalker oluşumu gözlenmiş olup oluşan birikintinin çevre kirliliğine neden olduğu saptanmıştır” denildi.

Söz konusu resmi açıklamadan da anlaşıldığı üzere OSB’nin atık suları özellikle mermer fabrikalarından gelen atık suların çevre kirliliğine yol açtığı ve bunun sonucunda derede kalker oluştuğu açık bir şekilde belirtilmesi, Diyarbakır'daki çevre katliamını gözler önüne seriyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler