PARİS - Paris-VIII Üniversitesi’nde araştırmalar müdürü Raymond Kevorkian, ABD Başkanı Barack Obama’nın Ankara’da Ermeni soykırımı konusundaki açıklamalarını ‘ustaca’ sözleriyle değerlendirirken, Türkiye’nin ise Yukarı Karabağ konusunda taviz vermiş olabileceğini söyledi.
KEVORKİAN, OBAMA'NIN KONUŞMASINI DEĞERLENDİRDİ
Paris-VIII Üniversitesi’nde araştırmalar müdürü ve Türkiye ile Ermenistan uzamanı Raymond Kevorkian Le Monde gazetesine verdiği mülakatta, Amerikan Başkanı Barak Obama’nın 6 Mayıs’ta Türk Meclisi’nde yaptığı konuşmayı değerlendirdi.
"Amerikan Başkanı ustalığını ispat etti" diyen Kevorkian, ilkin senatör olduğu dönemde ve seçim kampanyalarında dile getirdiği sözleri hatırlattı. O dönemde Obama’nın açık bir şekilde soykırım yaşandığını söylediğini anlatan Kevorkian, bugün ise Türk Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanında ‘realpolitik çıkarına’ bunu söylemeyi reddettiğini kaydetti.
OBAMA 24 NİSAN’DA SOYKIRIM DEMEYECEK
Ermeni Soykırımı’nın yıldönümü olan 24 Nisan’da Obama’nın daha ileri gidip gitmeyeceğine ilişkin ise Kevorkian, "Geleneksel olarak Amerikan Başkanı bu tarihte ‘büyük bir felaket’, ‘katliamlar’ veya ‘insanlığa karşı suçlar’dan bahseder. Barack Obama daha ötesine geçer mi?" diye sordu. Mart ortalarında diasporadaki Ermenileri savunan milletvekillerinin Ermeni Soykırımı’nın tanınması için Kongre’ye yeni bir gensoru verdiğine dikkat çeken Kevorkian, "Ama ben Başkan’ın hızlı bir şekilde soykırımdan bahsedeceğini düşünmüyorum" değerlendirmesini yaptı. Kevorkian, bunun Ankara’nın tepisine yol açacağını söyledi.
Ekonomik kriz, Afganistan ve Irak sorunları ile uğraşan ABD’nin birinci önceliğinin Ermeni Soykırımı olmadığını ifade eden Kevorkian, ABD’nin başta Türkiye olmak üzere Irak’tan askerlerini geri çekmek için desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı. Obama’nın şimdilik Türkler ile Ermeniler arasında diyalogu öne çıkardığını hatırlatan Kevorkian, bunun Ermenistan ve Türkiye arsında diplomatik ilişkilerin düzelmesi ve ortak sınırların açılmasını amaçladığını dile getirdi.
TÜRKİYE YUKARI KARABAĞ KONUSUNDA TAVİZ VERMİŞ OLABİLİR
Kevorkian, "Her iki tarafın bir anlaşmaya yakın olduğu iddia ediliyor, ama bu 1990’lı yıllardaki söylentiler gibi, hiçbir zaman somutlaştırılmamıştı… Bugüne kadar Ankara küçük komşusunun kabul edemeyeceği özellikle iki şart koyuyordu: Soykırım sorununu ortadan kaldırsın ve çoğunluğu Ermeni olan Ermenistan’ın Azerbaycan karşısında kazandığı savaş sırasında (1991) bağımsızlığını ilan eden Yukarı Karabağ dosyası konusunda uzlaşsın. Barack Obama bu zorunluluklarına son vermesi için Türkiye üzerinde etki sahibi olabilir ve belki de Sayın Gül ile özel görüşmesinde baskı yaptı. Washington böylece ilk olarak diplomatik ilişkileri düzeldiğinde Ankara ile Erivan’ın soykırım üzerindeki farklılıkların kendileri çözeceğine oynuyor. Amerikan Başkanı tüm bu pazartesi günü tüm seçenekleri açık bıraktı" dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz
Yorumlar