DİYARBAKIR - Diyarbakır Valiliği'nin desteğiyle açılan kurslar, kadınların hayatını olumlu yönde değiştiriyor. "Hastanede doktor sırası beklerken monitörden ismimin geçtiğini gördüm. Sıra bana geldiğini öğrendim. Çok duygulandım. Çünkü ilk kez adımı okuyabiliyordum. Gözyaşlarıma hâkim olamadım. İlk kez birinden yardım almadan hastaneden ayrıldım..." Bu sözler 30 yaşında okuma- yazmayı öğrenen Diyarbakırlı Müşrika Kaçan'a ait.
OKUMA YAZMA ÖĞRENDİ
Eşi inşaatlarda çalışan Müşrika Kaçan, iki çocuğuna rağmen kursa sabırla devam edip okuma yazmayı öğrenmiş. Kendi tabiriyle bugün daha bilinçli bir vatandaş haline gelen Kaçan, bütün resmi işlemleri tek başına halledebiliyor, hastaneye çok rahat gidip gelebiliyor.
Müşrika Kaçan gibi bilinçlenen kadınların sayısı Diyarbakır'da her geçen gün artıyor. Diyarbakır Sosyal Hizmet İl Müdürlüğü'nün Sur ilçesinde açtığı Fatih Paşa Kadın ve Çocuk Öğretim Merkezi bugüne kadar 550 kadına okuma yazma öğretti. Bu merkezde son olarak okuma - yazma öğrenen 30 kadın, Anneler Günü etkinlikleri kapsamında bir program hazırladı. Tören, Fatih Paşa Camii'nin 2004 yılında restore edilen Şafiiler bölümünde, bazalt taşlarıyla döşeli avlusunda yapıldı. Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun katıldığı törende anneler ile yeni okuma yazma öğrenen genç kızlar büyük ilgi gösterdi. Annelere seslenme şerefine nail olduğu için çok heyecanlı olduğunu anlatan Vali Mutlu'nun eşi Gül Mutlu, annelik duygunun ancak tadılacak anlaşılabileceğini söyledi.
BAYAN MUTLU'NUN SEVİNCİ
Gül Mutlu, azmeden okumayı öğrenen kadınlara teşekkür etti. Vali Hüseyin Avni Mutlu ise anne olmanın değerini onu yitirmeden önce anlamak gerektiğini vurguladı. Bugün eğitimle meşgul olan annelerin aslında çok önemli bir iş yaptığını anlatan Mutlu, "Onların ve bütün annelerin elini öpüyorum. Annesi olanlara ne mutlu. Annesi olanlar bunu iyi anlasın. Kaybettikten sonra rüyamızda görmeyi isteriz onları. 4 yıl önce annemi kaybettim ve rüyamda görüp mutlu olmayı çok isterdim hep." diye konuştu.
Yeni okuma yazma öğrenen annelerden Müşrika Kaçan ise kursa katılanlar adına bir konuşma yaptı. Kendilerine bu imkânı tanıyan herkese çok teşekkür eden Kaçan, okuma yazma bilmeden önce yaşadıkları sıkıntılara değindi. Kaçan şunları söyledi: "Geçen gün hastaneye gittim. Doktor sırası beklerken LCD monitörden ismimin geçtiğini gördüm ve okudum. Sıranın bana geldiğini öğrendim. Çok duygulandım. Çünkü ilk kez adımı okuyabiliyordum. Gözyaşlarıma hâkim olamadım. İlk kez birinden yardım almadan hastaneden ayrıldım. Okuma yazma öğrenmemiş olsaydım, ne yapacaktım?" Kaçan'ın, bu konuşması büyük alkış aldı.
NEY DİNLETİSİ SUNULDU
Ardından eğitim merkezinin öğretmenlerinden Ahmet Sarıkaya ney dinletisi sundu. Öğrencilerden Medine Aşan'ın anneler için yazılan Yol Yanım adlı şiiri okuması kadınları duygulandırdı. Öğrencilerden Tuğba Çiçek ile Elif Gezginci ise müzik dinletisi sundu. Saz çalıp türkü söyleyen kızlara törendekiler de eşlik etti.
Kursiyerlerden Zeyhep Buranel sertifikasını Vali Mutlu'nun elinden aldı. Buranel, "Sayın Valim Allah razı olsun. Allah size ve devlete vebal vermesin." diye dua etti. Raife Tupar ile Aygül Türk'ün sertifikalarını ise Vali Mutlu'nun eşi Gül Mutlu verdi. Diğer kursiyerler ise sertifikalarını Diyarbakır Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu ile Sosyal Hizmetler Müdür Yardımcısı Ahmet Ay'ın elinden aldı.
Kaynak: Diyarbakır Söz

Yorumlar