'Cezaevindeki görüşmeler kayıt altına alınıyor'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, sanıkların, avukatları ve ziyaretçileriyle yaptığı görüşmelerin, kayıt altına alındığının, dinlenildiğinin resmi belgeyle ortaya çıktığını öne sürdü.

'Cezaevindeki görüşmeler kayıt altına alınıyor'

Tezcan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, özel yetkili mahkemelerce yapılan soruşturmalarda, savunma hakkı ve hukukun çiğnendiğine ilişkin bir belge dağıtacağını söyledi.

ZEKERİYA ÖZ’ÜN İMZASI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı özel yetkili savcılığı tarafından Kayseri Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildiğini söylediği bir müzekkereyi gösteren Tezcan, bunun altında dönemin Özel Yetkili Savcısı Zekeriya Öz'ün isim ve imzasının bulunduğunu belirtti.

Tezcan, 2008/1756 sayılı bir soruşturmada konunun, ''Ergenekon'' davası sanıklarından avukat Yusuf Erikel olduğunu ifade etti. Tezcan, Kayseri Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilen yazıda, ''Başsavcılığımızda yürütülen soruşturma kapsamında Hacı Ali Hamurcu isimli şahsın Kayseri Kapalı Cezaevi Müdürlüğü, Kayseri Sarıoğlan Cezaevi Müdürlüğü ve Kayseri Pınarbaşı Açık Cezaevi Müdürlüğü'nde, avukat Yusuf Erikel ve diğer şahıslarla yaptığı ziyaretleri gösterir ziyaretçi çizelgelerinin onaylı bir suretinin, avukat Yusuf Erikel ve diğer ziyaretçilerle yaptığı ziyaret görüşmesine ait ses kayıtlarının, yine şüpheli Hacı Ali Hamurcu'nun tutuklu kaldığı süre içerisinde avukat Yusuf Erikel ve diğer şahıslarla yaptığı telefon görüşmelerine ait ses kayıtlarının temin ettirilmesi rica olunur'' ifadelerinin yer aldığını belirtti.

Bu yazıyla, cezaevlerinde sanıkların, avukatları ve ziyaretçileriyle yaptığı görüşmelerin, kayıt altına alındığının, dinlenildiğinin resmi belgeyle ortaya çıktığını ifade eden Tezcan, özel yetkili savcılığın avukatları ve cezaevlerindeki tüm görüşmeleri dinleyip, kayıt altına aldığını savundu.

HUKUK SKANDALI

Tezcan, ''Bu bir hukuk skandalıdır. Böyle bir soruşturma, yargı, infaz sistemi olmaz. İmza, belge burada'' dedi.

Avukatların dinlenmesinin yasak ve suç olduğunu ifade eden Tezcan, bunun, avukatlara değil, savunmaya, savunma hakkına tanınan bir ayrıcalık olduğunu belirtti.

SAVCILAR YASAYI İHLAL EDİYOR

Tezcan, özel yetkili savcılığın, kanun hükmüne rağmen yasayı ihlal ettiğini öne sürerek, bunun, avukatların savunma görevini yerine getirmelerinin, doğrudan doğruya soruşturma terörüyle ortadan kaldırılması olduğunu söyledi.

''Ergenekon'' dava dosyası içinde gizli ibareli ancak alenileşmiş bu yazıyı, 81 ilin barosuna göndereceklerini vurgulayan Tezcan, ''Savunma hakkının bu denli ihlal edildiği ve cezaevinde yatanların bu kadar açıkça özel görüşmelerinin dinlediği bir başka ülke yoktur. Bu kurgular üzerine kurulan bir soruşturma sistemi, bugün başından beri itiraz ettiğimiz Silivri yargılamaları diye özel yargılama sistemini, Türk tarihinin sayfalarına kara bir leke olarak geçirmiştir. Baroları, Adalet Bakanlığı'nı, HSYK'yı göreve davet ediyoruz. Görüşmeleri dinleyenlerin, suç işleyenlerin derhal bulunup, gerekli soruşturmayı yapmalarını istiyoruz'' diye konuştu.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz