Başbakan Ahmet Davutoğlu, Süleymaniye Camii'ndeki Mimar Sinan'ı anma programına katıldı. Şehrin siluetine değinen Başbakan, “Bundan sonra bu şehre hançer gibi saplanan hiçbir eser yapılmayacak" dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu programda bir konuşma yaparak, şehrin siluetini bozan çarpık yapılaşmadan bahsetti.
‘GÖK KAFES DENİLEN BİR UCUBE’
Davutoğlu, "Şimdi muhasebe vaktidir arkadaşlar. Burada isim vermekten de kaçınmayacağım. Eğer bir gemi ile İstanbul'a yaklaşıyorsanız, bir tarafta Süleymaniye diğer tarafta 'gök kafes' denilen bir ucube. Biz Mimar Sinan'dan, bizim nesil hiç ders almamış diye insan kahrediyor, üzülüyor, mahvoluyor. Tarihi yarım adaya şirk koşan, o yarımadayı tahakküm eden ne eser varsa bu şehre ihanettir. Aynı şeyi Zeytinburnu kuleleri içinde söylerim, diğer yapılar içinde" dedi.
SİNAN’IN KAFATASI ARANIYOR
1935’te Mimar Sinan’ın türbesinin açıldığını ve kafatasının alındığını anlatan Davutoğlu, “Ama önemli 3 ismin maalesef Mimar Sinan'ın mübarek bedeninin bulunduğu türbeyi açarak, mübarek bedendeki beynin bulunduğu kafatasını ölme cüretine kalktıkları biliniyor” diye konuştu.
Başbakan, DNA testleri de dahil gerekli çalışmaların yürütülerek Mimar Sinan’ın na’şının yeniden bir araya getirileceğini ifade etti.
‘SİNAN’DAN DERS ALMALIYDIK’
Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Hepimizin en asli görevi, bu şehri emanet olarak devraldığımız bu şehri gelecek nesillere devretmektir. Mimar Sinan'dan ders almış olsaydık, o çok zikrettiğimiz Mimar Sinan'ın aşkını, sevdasını gerçekten yürekten hissetmiş olsaydık, bu aziz şehre, bu aziz şehrin doğasına, dokusuna uymayan eserler yapıp şirk koşmazdık.
Açık bir muhasebe ile söylüyorum hepimiz sorumluyuz. Hep beraber, Mimar Sinan'ın huzurunda, mimarlar gününde, başta mimarlar olmak üzerine bütün mimar erbabına ve başta belediyeler olmak üzere bütün yerel yönetimler ve başta Çevre ve Şehircilik Bakanı olmak üzere bütün bakanlarımıza en açık ve net talimatımız; bundan sonra bu şehre hançer gibi saplanan hiç bir eser yapılmayacak”.
‘İMKÂNLARIMIZ ARTIK VAR’
Davutoğlu, "Mimar Sinan'ın elinde bilgisayar yoktu, animasyon, simülasyon yapamıyordu. Ama bir gönül gözü ile derin estetik gözüyle baktığında hangi eserin nerede nasıl duracağını görüyordu. Şimdi elimizde bütün bu imkanlar var. Çok rahat bir şekilde yüksek bir mimarinin neye tahakküm edeceğini görecek imkanlara sahibiz” diye konuştu.
Programa ayrıca Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ve İstanbul Valisi Vasip Şahin de katıldı.
Kaynak: Diyarbakır Söz