Davutoğlu'ndan Cizre değerlendirmesi

Başbakan Davutoğlu, Cizre'ye girişlerine izin verilmeyen HDP'lilerle ilgili, "AK Parti'den de heyet gitse, oradaki kamu düzeni bağlamında alınan tedbirlere uymak zorunda" dedi. Davutoğlu, HDP'li belediyelerin özerklik ilanlarıyla ilgili, "Burası Suriye değil" değerlendirmesini yaptı.

Davutoğlu'ndan Cizre değerlendirmesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cizre'ye gitmek isteyen HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ile AB Bakanı Ali Haydar Konca ve Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan'ın da aralarında olduğu HDP'lilere izin verilmemesiyle ilgili soruları yanıtladı. Davutoğlu, "AK Parti’den de heyet gitse kamu düzeni bağlamında alınan tedbirlere uymak durumunda" dedi.

Davutoğlu, kentte devam eden sokağa çıkma yasağının bitmesi gerektiğinde biteceğini de ekledi. Bu sırada fırınların çalıştığını, halkın gıda ve sağlık konularında ihtiyaçlarının karşılandığını belirtti. Başbakan, "Cizre halkı üzerinde silahlı örgütün hegemonya kurmasına izin vermeyiz" diye konuştu.

Kuzey Irak'a kara operasyonu

Davutoğlu güvenlik güçlerinin bölgede alan hakimiyetini kaybetmediğini de vurguladı; "Bugün dahi Kuzey Irak’a çok kapsamlı bir hava operasyonu düzenlendi ve çok önemli neticeler alındı. Ciddi bir şekilde PKK'nın mühimmat ve karargâhlarına yönelik ciddi bir operasyon yapıldı" dedi.

Kuzey Irak'a kara operasyonuyla ilgili ise, "Gerektiğinde giriliyor ama kapsamlı bir kara operasyonu başlamış değil. Gerektiğinde silahlı güçlerimiz, özel birliklerimiz girerek, geri çıkıyorlar. 2008'de olduğu gibi kapsamlı bir harekât ihtiyaç olursa da başlar" ifadelerini kullandı.

"Burası Suriye değil"

Başbakan, bölgedeki HDP'li belediyelerden gelen özerklik ilanlarına ise tepkili.

"Burası Suriye değil, öyle kafasına göre herkes kanton falan ilan edemez. Demokratik hukuk devletinde yönetim sisteminin ne olduğu, nasıl yürüyeceği belli."

Öcalan ile görüşme

İmralı'daki PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmeleri de değerlendiren Davutoğlu, "İmralı ile görüşmemizi gerektiren bir durum yoktur. İmralı ile geçmişte yapılan görüşmelerin ana odağı silahsızlanmaydı. Silahsızlanma, silahların Türkiye'yi terki... 2013'te bu çerçevede yapılan görüşmelerdi. Şu anda böyle bir irade, böyle bir yaklaşım, böyle bir perspektif oluşmadan görüşmenin bir anlamı yok" dedi.

Meclis olağanüstü toplanacak mı?

Başbakan, son günlerde artan şiddet ve şehit haberleri üzerine "Meclis’in olağanüstü toplanmasına ihtiyaç var mı?" sorusunu da yanıtladı. Davutoğlu'na göre şu an böyle bir ihtiyaç yok.

"Sayın Kılıçdaroğlu ile de görüştük, kendisine tüm bilgileri detaylarıyla verdim. Ama MHP ve HDP, olağanüstü oturum üzerinden Meclis’i bir şov alanına dönüştürmek isterlerse buna karşıyız. Ne bilgi istiyorlarsa biz veririz. (MHP ve HDP buna dahil mi?) HDP bilgiyi başka yerlerden alıyor. MHP ise bilgilendirildi. Her paylaşımı da yapmaya açığız."

"Sağduyu çağrısı olumlu"

Davutoğlu'na PKK'ya tepki eylemleri sırasında yaşanan, parti binaları ve medya organlarına yönelik saldırılar da soruldu. Herkesin protesto hakkı olduğunu tekrarlayan Davutoğlu, saldırıları doğru bulmadığını bir kez daha ifade etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sağduyu çağrısıyla ilgili soru üzerine ise, çağrının "olumlu" olduğunu söyledi.

"Barış yürüyüşü olursa destekleriz"

Başbakan'ın "barış yürüyüşü" hazırlığıyla ilgili değerlendirmeleri ise şöyle:

"Herkesin katılacağı bir barış yürüyüşü için değişik sendikalardan ve sivil toplum kuruluşundan, DEAŞ ve PKK terörüne karşı bir teklif gelmişti. Bugünlerde de böyle bir çalışma içinde olduklarını biliyorum. Bunun olması halinde tabii ki destek veririz. Önemli olan barış içinde olması, halkın tepkilerini açıkça dile getirebilmesi. Ama kesinlikle şiddete, ötekileştirmeye, etnik ya da mezhebi anlamda bir karşıtlığa yol açmaması lazım."

Kaynak: Diyarbakır Söz