Diyarbakır CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Kayyum ataması halkın iradesine karsı darbe girişimidir!"

Diyarbakır CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Hakkari Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınarak yerine kayyım atanmasına tepki gösterdi. CHP'li Tanrıkulu, "Kayyum ataması halkın iradesine karsı darbe girişimidir!" dedi.

Diyarbakır CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu,

Tbmm İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Hakkari Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınarak yerine kayyım atanmasına tepki gösterdi. 

Tanrıkulu yaptığı videolu açıklamada;  "Hakkari Belediyesine kayyum atandığı haberini biraz önce aldım. Silivri Cezaevindeydim, çıkınca öğrendim.

Kayyum ataması halkın iradesinin gaspidir! Halkın iradesine karşı darbe girişimidir!

2016 yılından bu yana  denenen bir yöntemdir ve sonuç ta alınamamıştır! Adalet ve Kalkınma Partisi sonuç alamadığı hukuka aykırı, cemokratik bütün kurallara aykırı bu uygulamaya maalesef devam ediyor, devam da edeceği anlaşılıyor. 

Biz kayyum uygulamasına bu yasa teklifi Parlamentoya geldiği andan itibaren karşı çıktık! Hem 2016 yılında karşı çıktık hem de 2019 seçimlerinden hemen sonra da atanan kayyumlara karşı çıktık!

Seçimlerden sonra sadece 2 ay geçti. Yargılaması henüz devam eden, hakkında bir mahkumiyet kararı olmayan bir Belediye Başkanı görevden alınamaz! Alınırsa,  yerine Vali kayyum olarak atanamaz!

Eğer mahkumiyet kesinleşmişse, hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı varsa, yapılacak işlem bellidir. Belediye Meclisinde seçim yapılır ve yerine yeni bir belediye başkanı seçilir. Bunun dışında yapılan  bütün işlemler hukuka aykırıdır!

Demokratik bütün kurallara aykırıdır ve halkın iradesine karşı bir darbe girişimidir!

Biz dayanışma içerisinde olmaya, bu uygulamaya karşı çıkamaya devam edeceğiz.

Adalet ve Kalkınma Partisine son kez buradan sesleniyoruz:  Bu uygulamalara son ver, yenı uygulama yapma!" ifadelerine yer verdi. 

Kaynak: Bülten