Çavuşoğlu ve Gabriel Berlin'de bir araya geldi. Görüşmenin ardından konuşan Alman Bakan, "Türkiye'nin iç tartışmaları Almanya'ya ihraç edilmemeli" dedi. Çavuşoğlu ise, "İlişkilerimizin kötü olmasının iki ülkeye de faydası yok" ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel arasındaki görüşme yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Görüşmenin ardından konuşan Alman Dışişleri Bakanı, "Türkiye'nin iç tartışmaları Almanya'ya ihraç edilmemeli" diye konuştu. Çavuşoğlu ile görüşmesini "zor geçti" sözleriyle nitelendiren Gabriel, Türkiye'deki tutuklu Alman vatandaşlarına ilişkin de konuştu. Gabriel, "Türk yetkililer, Türkiye'deki Alman konsolosluk görevlilerinin tutuklu gazeteci Deniz Yücel ve diğer tutuklu Alman vatandaşlarıyla görüşmesine izin verdi" dedi. "İlişkiler normale dönmeli" diyen Gabriel, gerilimin iki ülkeye de zarar verdiğini söyledi.
Gabriel, "Aramızdaki sorunlar ne olursa olsun, konuşmaktan başka bir alternatif yok. Çünkü Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkileri adım adım normalleştirmeye çalışmak bu şekilde mümkün olacaktır" dedi.
"İki dost ülke olarak mı devam edeceğiz..."
Mevlüt Çavuşoğlu da daha sonra görüşmeyle ilgili açıklama yapıp, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Çavuşoğlu, "Son 1 yılda Almanya'da yaşayan Türk toplumuna yönelik sistematik baskıdan rahatsız olduğumuzu ve Türk toplumunun da çok etkilendiğini, esasen Almanya'nın entegrasyon politikalarıyla da çeliştiğini söyledim" sözleriyle görüşmenin detaylarını aktardı. Çavuşoğlu'nun açıklamalarından diğer satır başları şöyle:
"Esasen iki ülke arasındaki ilişkilerin herkesten daha iyi olması gerekiyor. Bugüne kadar Türkiye Almanya’ya karşı düşmanca bir hareket içinde olamdı, gerek de yoktu. İlişkilerimizin kötü olmasının iki ülkeye de faydası yok. Türkiye'ye yönelik sistematik bir şekilde karalama kampanyası, Cumhurbaşkanımızın adeta bir nefret unsuru haline getirilmesi ve topyekûn Türkiye'ye yönelik saldırılar, Almanya'da PKK ve diğer terör örgütlerinin serbestçe faaliyet göstermesi gibi rahatsız olduğumuz konuları açık bir şekilde bu sabah gündeme getirdik. Dostum Gabriel de düşünce ve beklentilerini açık bir şekilde söyledi. Bundan sonra en kısa zamanda tekrar bir araya geleceğiz, dostum Gabriel’i Türkiye’de ağırlayacağız."
"Türkiye ve Almanya birbirine ihtiyaç duyan iki ülke. Ama şuna karar vermeliyiz: İki dost ülke olarak mı devam edeceğiz, kopmayı mı seçeceğiz? Biz iki dost ülke olarak devam edelim istiyoruz. Almanya da tercihini yapmalı. Varsa sorunları açık açık konuşmalıyız."
Görüşme için teşekkür
"Her açıdan çok faydalı bir görüşme oldu. Samimi bir ortamda düşüncelerimizi paylaşıp beklentilerimizi birbirimize aktardık. Hangi bakanımızın önümüzdeki günlerde faaliyette bulunacağını da kendisine liste olarak verdik. Bu Sayın Merkel ve Sayın Başbakanımız arasında da konuşulmuştu. Türk siyasetçilerin engellenmemesi gerektiğini de kendisine söyledik."
"Bu sabaki faydalı toplantı için dostum Gabriel’e huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum."
Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler son dönemde gergin. Türkiye kökenli Alman vatandaşı ve Die Welt muhabiri Deniz Yücel'in Türkiye'de tutuklanmasının ardından, Almanya'da Türk bakanların katılacağı bazı etkinlikler iptal edilmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Almanya'nın bu tutumunu, "Nazi dönemi uygulamalarına" benzetmişti.
Kaynak: Diyarbakır Söz