Gül: 'Hukukçular yasayı titizlikle inceledi'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve 26 İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' ile ilgili olarak, ''Ben, Anayasa ile ilgili kısımlarını dikkatli ve titizli bir şekilde incelettim ve Anayasa Mahkemesi'nin ortaya çıkan bu benzer kararları çerçevesi içerisinde de neticede bunu yayımladım'' dedi.

Gül: 'Hukukçular yasayı titizlikle inceledi'

Gül, Libya Genel Ulusal Kongre Başkanı ve Devlet Başkanı Muhammed Yusuf Magaryaf ile baş başa görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Gül, bir gazetecinin ''Büyükşehir Yasası'nı onaylamıştınız, muhalefet partilerinden çeşitli eleştiriler geldi. CHP, Anayasa Mahkemesi'ne taşımaya hazırlanıyor yasayı, sizin eleştirilere bir yanıtınız olacak mı?'' sorusu üzerine şunları söyledi:

''Yeni Büyükşehir Yasası, biliyorsunuz çok tartışılarak çıktı. Lehinde, aleyhinde çok iddialar söz konusu oldu. Onun için yasa çıktıktan sonra ben, Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı'mıza ve hukukçularımıza bu yasayı gayet titizlikle incelemelerini istedim. Ayrıca bu süre içerisinde beni ziyaret eden siyasi partilerimiz oldu, onların da itirazlarını dinledim. Lehinde gelenler de tabii oldu. Onların hepsini de dinledim ve hepsine söylediğim şey şu oldu, 'Bu yasa çok tartışılan bir yasa, ben bunun Anayasa ile olan ilgisine bakmak durumundayım. Anayasaya herhangi bir aykırılığı var mı yok mu? Bunu titizlikle inceleyeceğiz' dedim. Bunun diğer tarafı ise siyaset alanını ilgilendiren, çünkü lehinde ve aleyhinde çok konuşuluyor neticede ona karar verecek, günü geldiğinde millettir.''

Hukukçuların yasayı titizle incelediklerini dile getiren Gül, şunları kaydetti:

''Bu noktada da bizim hukukçularımız gayet titizlikle incelediler ve sonunda şunu gördüler ki 2004 yılında mahalli idarelerle ilgili çıkan yasa, o zaman yine Anayasa Mahkemesi'ne götürülmüş ve aynı bugünküne benzer iddialarla Anayasa Mahkemesi'ne götürülmüş. Anayasa Mahkemesi, 2007 yılında bu iddiaları geçerli görmemiş ki o günkü heyet, malum 367 kararını alan Anayasa Mahkemesi'ndeki heyettir. Bundan sonra da yine Anayasa Mahkemesi'ne çıkan mahalli idarelerle ilgili bazı kanunlar var, onlar da Anayasa Mahkemesi'ne götürülmüş. Kocaeli, İzmir, büyükşehirle ilgili. Onlar da yine Anayasa Mahkemesi tarafından birkaç kez bu tip iddialarla ilgili kanunlar, hepsi 'Anayasaya aykırı değil' diye geri gönderilmiş. Dolayısıyla orada tasvip görmemiş bu iddialar. Bunun üzerine ben de bu yasayı yayımladım. İşin siyasi tarafı tabii ki tartışılır, lehinde, aleyhinde konuşuluyor ama dediğim gibi onları siyaset alanına bıraktım. Ben, Anayasa ile ilgili kısımlarını dikkatli ve titizli bir şekilde incelettim ve Anayasa Mahkemesi'nin ortaya çıkan bu benzer kararları çerçevesi içerisinde de neticede bunu yayımladım.''

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz