İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. İmamoğlu'na siyasi yasak getiren 53. madde uygulandı. İmamoğlu’nun siyasi yasaklı hale gelmesi için verilen kararın kesinleşmesi gerekiyor. Verilen karara ilişkin İstinaf ve temyiz yolu açık bulunuyor.
DURUŞMADA NELER YAŞANDI?
Duruşmada müdafi avukatları hazır bulunurken, CHP ve İyi Parti milletvekilleri, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve çok sayıda parti meclisi üyeleri izleyici olarak katıldı. Polis, duruşmadan saatler önce adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Adliye girişlerinin yapıldığı yollar bariyerler kapatıldı. Öte yandan davanın görüldüğü 7'inci Asliye Ceza salonunun bulunduğu koridor da bariyerlerle kapatıldı. Çok sayıda parti temsilcileri bariyer dışında kalarak salonun olduğu noktaya girişlerine izin verilmedi.
REDDİ HAKİM TALEBİNE RET
Hakim Mehdi Komşul, bir önceki celse yapılan reddi hakim talebinin reddedildiğini açıkladı. İmamoğlu’nun avukatları, reddi hakim itirazının Ceza Muhakemesi Kanununun 31’inci maddesine göre bir kez daha ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talep etti. Hakim, itirazın daha önce sonuçlandırıldığını, yeniden karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.
SOYLU'NUN TANIK OLARAK DİNLENMESİ TALEP EDİLDİ
Savunma avukatı Kemal Polat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, İmamoğlu'nun şahsını kastederek hakaret ettiğine yönelik sözlerini içeren bir CD'yi mahkemeye sunduklarını belirterek, Soylu'nun tanık olarak mahkemede dinlenmesini talep etti.
'İMAMOĞLU 'AZ BİLE KONUŞTUM' DEDİ
Bu talebe mahkeme tarafından yanıt verilmeden İBB Basın Sözcüsü Murat Ongun'un ifadesine geçildi. Tanık olarak dinlenen Murat Ongun ifadesinde şunları söyledi:
"Üsküdar'daki Fethi Paşa Korusu'nda bir aradaydık. Bir toplantı esnasında birçok gazeteci arkadaşımız sabah saatlerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'num yaptı açıklamada "ahmak" dediği ve bu konuda Ekrem İmamoğlu'nun yanıt vermek isteyip istemediğini sordular. Ben de konuyu başkanımıza sordum. Ekrem İmamoğlu ise "Bunlar çok yakışıksız bir ifade. Ona yanıt verelim" dedi. Gazeteci arkadaşları arayıp davet ettik. Binanın içine girerken Ekrem İmamoğlu'na 'acaba sayın başkana çok mu ağır konuştunuz' diye sordum. Ekrem İmamoğlu da "Az bile konuştum" dedi"
Ongun, "basına verdiği demeç öncesinde ya da sonrasında İmamoğlu'nun YSK üyelerine yönelik herhangi bir söz ya da yorum yaptı mı?" sorusuna "Herhangi olumsuz bir söz duymadım." cevabını verdi.
NECATİ ÖZKAN: İMAMOĞLU, SOYLU'YA SÖZLERİNİ İADE ETTİ
Daha sonra tanık olarak Necati Özkan söz aldı. Özkan da ifadesinde, gazetecilerin "Soylu'nun sözlerine cevap verecek misiniz?" diye sorduğunu, İmamoğlu'nun da "Lafa bakarım laf mı diye, söyleyene bakarım adam mı diye" giriş yaparak eleştiriyi kendisine iade ettiğini belirtti ve "Ertesi gün bütün gazetelerde başlıklar, "Ekrem İmamoğlu Süleyman Soylu'ya cevap verdi" şeklindeydi. Basın böyle anladı, Ekrem Bey böyle anladı, bu dava nasıl oldu anlayamadık" diye konuştu. Özkan’ın, hâkimin “İmamoğlu’nun hiç YSK ile ilgili bir ifadesi oldu mu?” sorusuna, “Konusu bile geçmedi” yanıtını verdi.
Özkan sözlerini şöyle sürdürdü: “İçişleri Bakanı, bu davanın başından sonuna kadar İmamoğlu’nu hedef alan eylem ve harekette bulundu. Ekrem Bey, yenilenen seçimlerin arkasındaki iradenin siyasi iktidar olduğunu düşündüğü için konteksinde YSK üyeleri yoktur."
BİLİRKİŞİ RAPORU OKUNDU
Özkan'ın ifadesinin ardından İzzet Özgenç, Ahmet Gökçen, Adem Sözüer tarafından hazırlanan bilirkişi raporu okundu. Avukat Kemal Polat, "Okunan raporda eleştiri konusu yapılan ve mütalaayı düzenleyen uzman tanıkların dinlenmesini talep ediyoruz" dedi.
SAVCI MÜTALAASINI YİNELEDİ
Raporun okunmasından sonra savcı mütalasını verdi ve İmamoğlu'nun "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret" suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması ve Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "siyasi yasak" içeren 53. maddesinin de uygulanması talebini yineledi.
SOYLU'NUN DİNLENME TALEBİ REDDEDİLDİ
Daha sonra Süleyman Soylu’nun dava konusu olayla ilgili sosyal medyada yayınladığı son konuşması mahkemede dinletildi. Avukat Kemal Polat konuşmanın bitiminde, "Süleyman Soylu'nun ifadelerinin arkasında olup olmadığı konusunda mahkemede tanık olarak dinlenmesini talep ediyoruz." diyerek, duruşma başındaki taleplerini yineledi. Talebe ilişkin beyanı sorulan savcı, "Uzman tanıkların dinlenmesine yönelik talebimiz yoktur" dedi. Mahkeme de "davaya yarar sağlamayacağı" gerekçesiyle talebi reddetti.
DURUŞMAYA 16.00'YA KADAR ARA VERİLDİ
Müdafi avukat Kemal Polat, esas hakkındaki mütalaaya karşı ayrıntılı savunma yapmak ve bugünkü duruşmadaki tanık, delil ve beyanları detaylı olarak değerlendirmek için ek süre talep etti. Ek süre talebini de reddeden mahkeme heyeti duruşmaya 16.00'ya kadar ara verdi. Verilen 3 saatlik ara sona erdi ve duruşma yeniden başladı. Avukatlar mütalaaya karşı savunma yaptı.
DURUŞMA KAYDEDİLDİ
Avukat Kemal Polat, “Duruşmanın bundan sonra SEGBİS ile kaydedilmesini istiyorum çünkü detaylı savunmalar yapılacak” dedi. Hakim, SEGBİS ile kayıt alınması için ilgili kişileri çağırttı. Duruşma SEGBİS'le kayıt altına alındı. Müvekkilleri Ekrem İmamoğlu'nun beraatini talep eden avukatlar, Emile Zola'nin sözüyle "Gerçek yürüyor onu hiçbir şey durduramaz" noktaladı. Hükmün açıklanması için yarım saat ara verildi.
KARAR AÇIKLANDI
Aranın ardından mahkeme kararını açıkladı. İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi, siyasi yasak getiren TCK'nin 53. maddesi uygulandı. Karar İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay'da kesinleşirse İmamoğlu'nun belediye başkanlığı düşecek, hiçbir seçimde aday olamayacak.
TCK 53. MADDE NEDİR?
TCK'nin 53. maddesine göre, hak yoksunluğu kural olarak, kasten işlenen bir suçtan ötürü hapis cezasına mahkûm olunması durumunda, mahkum olunan hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmayı ifade etmektedir
SEÇMENİN İRADESİ YARGILANIYOR
Ara sırasında İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem ve CHP Milletvekili Muharrem Erkek açıklamalarda bulundu.
Erdem, “Size bir hukukçu olarak şu kadarını söyleyebilirim: Herhalde Türk yargısı bu kadar saçma bir iddia, bu kadar saçma bir yargılama ve bu kadar saçma bir davayı zor görür. Sayın İmamoğlu'nun kazandığı belediye başkanlığını vatandaşın, milletin reyiyle kazanamayıp böyle hukuk, yargı müessesesini kullanarak elde etmek için yaptığı bir girişim. İYİ Parti olarak Sayın Genel Başkanımız baştan itibaren bu davayı takip ediyoruz. Sonuna kadar takip edeceğiz. Hiçbir surette vatandaşın oyunu, vatandaşın iradesini İYİ Parti olarak ne AKP'ye ne de hiç kimseye yedirmeyiz” dedi.
CHP Milletvekili Muharrem Erkek de şunları söyledi: "Aslında burada İstanbul'un iradesi yargılanıyor. Demokrasi yargılanıyor. Seçmenin iradesi yargılanıyor. İçişleri Bakanı bir açıklama yapıyor zaten cumhuriyet tarihinin en sorumsuz, basiretsiz bir İçişleri Bakanı'yla karşı karşıyayız. İstanbul'u kazandık. Türkiye'yi de kazanacağız. Korku bu.”
NE OLMUŞTU?
İmamoğlu, 30 Ekim 2019'da Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen kongrede 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesini eleştirmiş, Soylu buna karşı yaptığı açıklamada, “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye'yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek” demişti. İmamoğlu da, "Tam da 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın” yanıtı vermişti.
Duruşmada Fox TV muhabiri Gülşah İnce, tanık olarak dinlendi. İnce, "İmamoğlu'na, 'Sayın Soylu sizin için şu ifadeleri kullanmıştı. Siz ne diyeceksiniz' diye Soylu'nun sözlerini tırnak içinde kendisine aktarmıştım. Ekrem İmamoğlu da sözlerinin başında 'Söze bakarım söz mü diye, adama bakarım adam mı diye' diyerek başlamıştı" diye konuştu. İnce, söz konusu haberi de "İmamoğlu'ndan Soylu'ya cevap" şeklinde yayınladıklarını aktardı.
Kaynak: Diyarbakır Söz