MHP mahkemesi, Merak Akşener Sinan Oğan ve yakın kalem açıklamaları

MHP genel kurultay ve MHP mahkme kararı tüm gündemi sarsarken, MHP taraflarında adaylar Meral Akşener, Sinan Oğan ve yakın kalemlerinin açıklamaları detayda

MHP mahkemesi, Merak Akşener Sinan Oğan ve yakın kalem açıklamaları

MHP genel kurultay ve MHP mahkmekararı tüm gündemi sarsarken, MHP taraflarında adaylar Meral Akşener, Sinan Oğan ve yakın kalemlerinin açıklamaları detayda

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, kongre yapılması için 1234 delegeden 245 delegenin başvurusunun yeterli olduğu ancak 531 delegenin kongre için talepte bulunduğunu hatırlattı. MHP yöneticilerinin medyaya verdiği ‘kongre için mahkemeye başvursunlar’ açıklamalarına da atıf yapan mahkeme, olağanüstü kongre çağrısının cevapsız bırakıldığını ve davanın kabulüne karar verildiğini belirtti.

MHP avukatları, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin görevli olmaması nedeniyle davanın reddine karar verilmesini talep etmiş, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi ise bunu reddetmişti. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, ret nedenini ise şöyle açıkladı: “Adli yargıya, Medeni Kanunun 75. maddesi gereğince üye görevlendirilmesi ve Siyasi Partiler Kanununun 104. maddesi gereğince Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hakkı birbirine paralel nitelikte düzenlemeler olup, sonuç ve yaptırımları farklı olan;Anayasa Mahkemesi tarafından ihtar başvurusu yapılmasının hukuk mahkemelerinin yargısal yetkisini engellemediği sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak mahkememizin görevli olduğu kanaat getirilerek davalı tarafın, yargı yolu farklılığı nedeniyle açılan davanın usulden reddine yönelik talebin reddine karar verilmiştir.”

'ÇAĞRI YANITSIZ BIRAKILDI'

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin gerekçeli kararında ise ayrıca şu ifadeler yer aldı:

“Olağanüstü kongre talebinde bulunan 531 kişinin büyük kongre talebi ve seçilmiş delegelerinden olduğu, çağrı listesinde görevlendirme talep edilen kişilerin büyük kongre delegelerinden olduğu, bu kişilerin de bu görev yapmak istedikleri duruşmadaki beyanlarından anlaşılmakla ve 1232 delegeden 245 kişinin başvurusunun yeterli olduğu, talepte bulunan kişilerin ise 531 kişi olduğu, bu kişilerin talepte bulunmuş olmalarına rağmen Milliyetçi Hareket Partisi genel merkezince olağanüstü büyük kongre çağrısının yapılmadığı mahkemeye bildirilmekle beraber davacı vekillerince dosyaya sunulan medyaya verilen demeçlere ilişkin haberçıktılarından genel başkan ve yöneticiler tarafından olağanüstü kongre çağrısı doğrultusunda işlem yapılmayacağı, bu hususta mahkemeye başvurmaları gerektiği yönündeki beyanlar birlikte değerlendirildiğinde davalı tarafça olağanüstü kongre çağrısının yanıtsız bırakıldığı anlaşılmakla mahkememizce açılan davanın kabulüne, Medeni Kanunun 75/3. maddesi uyarınca talep edilen gündemle tüzük değişikliği için 3 kişilik çağrı heyetinin görevlendirilmesine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 14 yıl boyunca özel kalemi olarak görev yapan ve 2011 seçimlerinde Aydın’dan milletvekili adayı olan ancak şimdilerdeMeral Akşener cephesinde görev alan Ömer Karakaş mahkeme kararından sonraki süreci değerlendirdi. Ömer Karakaş, Genel Başkanlık yarışında iddialı adaylardan olan MHP eski milletvekili,  eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Meral Akşener'e en yakın isimlerden biri... 1994 yılından beri Milliyetçi Hareket Partisi'nde görev alan Karakaş, 900 delegeyle Akşener'in Genel Başkan olacağını söylüyor. Ayrıca Devlet Bahçeli'nin kurultayın gerçekleşmesi halinde aday olmayacağını da iddia ediyor.

Çağrı Heyeti’ne atanan avukat Ayhan Erel: Genel Merkez’in mahkemenin olağanüstü kongre kararını temyiz etmesi, normal şartlarda süreci durduramaz

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin, MHP’li muhaliflerin olağanüstü kurultay talebini kabul etmesi partide hareketlenmeye neden oldu. Mahkeme tarafından olağanüstü kongreyi toplamak üzere görevlendirilen Çağrı Heyeti’nde bulunan eski MHP Aksaray İl Başkanı avukat Ayhan Erel, “En kısa sürede partiyi olağanüstü kongreye götüreceğiz” dedi. Hukuki süreçle ilgili bilgi veren Erel, “Normal şartlarda mahkeme kararının temyize götürülmesi, yapılacak olan kongreyi durdurmuyor ancak Genel Merkez tehir-i icra kararı talep eder ve Yargıtay’ın ilgili dairesi de bunu uygun görürse kararın kesinleşmesini bekleyeceğiz. Olmazsa Çağrı Heyeti’nde bulunan üç arkadaş partiyi en kısa sürede sağlıklı bir biçimde seçime götüreceğiz. Seçim kurullarından üst kurul delegelerinin isim ve adreslerini alacağız. Yer ve zaman tespit edip, gazetede ilanı verip arkadaşları kongreye davet edeceğiz” diye konuştu.

Öte yandan MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, “Yargıtay süreci tamamlanmadan Sulh Hukuk Mahkemesi kararının icra kabiliyeti yoktur” iddiasında bulundu.

Oğan’ın balkon hayali Genel başkan adaylarından MHP eski Milletvekili Sinan Oğan, “Sayın Devlet Bahçeli, yoruldu, bayrağı devretme zamanı geldi. Hiç kimse Türk milliyetçilerinden bir kavga, bir bölünme, bir parçalanma beklemesin, kesinlikle ve kesinlikle kurultaya çok adaylı gideceğimiz halde, kurultaydan tek bir genel başkan seçerek, çıkacağız ve MHP, kurultaydan çok daha güçlenerek çıkacaktır” dedi. Yargıtay sürecinin kurultaya giden yolu durduracak bir süreç olmadığını savunan Oğan, “2019’da iktidara geleceğiz. Genel merkezin dışına bir balkon yapacağız. İktidar konuşmasını da bu balkondan gerçekleştireceğiz” diye konuştu. MHP’li Koray Aydın da, “Mahkeme kararının, Türk siyasi hayatının geleceğine de ışık tutacağını düşünüyorum. Yargıtay sürecinden farklı bir sonuç çıkmayacak” şeklinde konuştu.

Özdağ adaylığını açıkladı

MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, genel başkanlığa aday olduğunu Rize’de açıkladı. “Geleceğe Ümit’le Bak” konulu toplantıda partililere seslenen Özdağ, “Anlattıklarımı yapabilmek için önümüzdeki MHP’nin kongresinde MHP genel başkanlığına adaylığımı koyuyorum” ifadesini kullandı. Diğer adaylara birlik çağrısında bulunan Özdağ, “Eğer kurultayda beni genel başkan seçerseniz, mevcut genel başkan adaylarını divanda görmek isterim, çünkü hepsi müstesna insanlar, harekete faydaları büyük. Onun için birlikte olmalıyız” ifadesini kullandı. Özdağ, genel başkan yardımcılığını 24 Şubat’ta bırakmıştı.

MERAL AKŞENER: ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR

Devlet Bahçeli’nin en güçlü rakiplerinden biri olan Meral Akşener karar üzerine, “Adalet mülkün temelidir” diye tweet attı. Genel Başkan adaylarından Koray Aydın kararı, “Ülkücü irade tecelli edecek” diye yorumladı.

MERAL AKŞENER KİMDİR?

Meral Akşener (18 Temmuz 1956, Gündoğdu, İzmit), Türk siyasetçi. 20. 21. 23. 24. 25. dönem MHP milletvekili, eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili ve eski İçişleri Bakanı.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü bitirdi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Doktorasını tamamladı. XX., XXIII., XXIV.ve XXV. Dönem İstanbul, XXI. Dönem Kocaeli Milletvekilliği ile İçişleri Bakanlığı yaptı. Evli ve bir çocuk annesidir.

En son 1968 yılında CHP'den Millet Meclisi başkanvekili seçilen muş Mebusu Hayriye Ayşe Nermin Neftçi'den sonra 10 Ağustos 2007 tarihinde güldal mumcu ile beraber TBMMbaşkanvekili seçilen kadın milletvekili oldu. Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesidir.

Bulunduğu parti olan MHP'den 1 Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmedi.

1 Kasım seçimlerinde MHP'nin oy kaybederek mecliste temsil edilen 4. parti olunca 30 Kasım 2015 tarihinde yapmış olduğu basın toplantısında kurultay talebinde bulunmuş ve üzerime düşen her görevi yapmaya hazırım demiştir.

Kaynak: Diyarbakır Söz