Türkiye’nin şehirlerini 5 yıl yönetecek yerel idarecilerin belirlendiği seçimlerde belediye başkanlarının yanı sıra il genel meclis üyeleri de seçildi. Birçok şehrin yönetiminin el değiştirdiği seçimlerde bazı il meclislerinde çoğunluk farklı partilerde kaldı.
SEÇMEN MECLİS’TE ‘YİNE AK PARTİ’ DEDİ
Seçimde belediye sayısı ve oy oranı ciddi şekilde azalan AK Parti, belediye başkanlığını farklı partilere kaptırdığı 14 şehirde il genel meclisinde ise birinci parti oldu.
CHP'nin 8, MHP ve Yeniden Refah'ın 2, Büyük Birlik ve İYİ Parti'nin 1'er belediyesinde meclis çoğunluğu AK Parti'de kaldı.
BAŞKANLIK CHP'YE, MECLİS AK PARTİ'YE
CHP, kazandığı 8 şehirde meclis yeterliliğine ulaşamadı. CHP’nin başkanlık koltuğunu elde ettiği Adıyaman, Afyonkarahisar, Burdur, Giresun, Kastamonu, Kütahya, Sinop ve Ardahan’da il genel meclis çoğunluğu AK Parti’nin oldu. Yani seçmen bu 8 şehirde yönetimi CHP’ye verirken, denetleme vazifesini AK Parti’ye bıraktı.
AK Parti ise zafer elde ettiği 3 şehirde meclis çoğunluğuna ulaşamadı. Hatay Büyükşehir Belediyesi’ni kazanan AK Parti olurken, il meclisinde CHP birinci oldu.
AK Parti’nin Güneydoğu’da seçim kazandığı iki il olan Bitlis ve Şırnak’ta seçmen, meclis çoğunluğunu DEM Parti’ye verdi.
MHP kazandığı 8 belediyesinden 4’ünde il genel meclisi çoğunluğunu sağlayamadı. Gümüşhane ve Osmaniye’de AK Parti, Kırklareli’de CHP, Kars’ta DEM Parti meclis çoğunluğuna ulaştı.
YRP BELEDİYE MECLİSİNİ KAZANAMADI
Yeniden Refah Partisi’nin kazandığı Şanlıurfa ve Yozgat’ta il meclisine AK Parti hakim oldu.
DEM Parti’nin kazandığı Tunceli’de meclis çoğunluğu CHP’de.
Büyük Birlik Partisi’nin elde ettiği tek şehir Sivas’ta il genel meclisinde birinci parti AK Parti.
İYİ Parti’nin belediye başkanlık koltuğuna ulaştığı Nevşehir’de seçmen meclis üstünlüğünü AK Parti’ye bıraktı.
Kaynak: Diyarbakır Söz