Yücel, florlu diş macunlarının, dişlerin ağızda sağlıklı olarak kalmalarında ve çürüklerden korunmasında önemli rol oynadığını ifade etti. Diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de en yaygın hastalıkların başında geldiğini söyleyen Yücel, diş çürüğü ve diş eti hastalıklarından korunmanın en etkili ve ekonomik yolunun, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez, ortalama iki dakika boyunca florlu diş macunu ile dişleri fırçalamadan geçtiğini anlattı.
MERDİVEN ALTI ÜRETİLEN DİŞ MACUNLARI
Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü Mehmet İmrek de diş macunu içeriğinin yalnızca renk işaretiyle tanımlanmasının bazı sakıncalar içerdiğini dile getirerek, "Özellikle merdiven altı üretimi yapan bazı firmaların uyanıklık yaparak renk işaretini neredeyse ambalaj tasarımından kaynaklanan hata nedeniyle ince bir şekilde göstermesi tüketicilerin yanılmasına, aldatılmasına ve sömürülmesine sebep olmaktadır. Bakanlıkça yapılacak düzenlemeyle, renkli işaret tanımı yerine kabartma, okunabilir ve görülebilir şekilde yazılı işaret tanımı zorunlu hale getirilmelidir" diye konuştu.
FLOR MİKTARI ÖNEMLİ
Yücel, florlu diş macunlarının içerisinde bulunan sodyum florür, sodyum monoflorofosfat, kalay florür gibi bileşiklerin, diş minesinin "apatit kristal" yapısını güçlendirdiklerinin yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlandığını belirterek şunları söyledi:
"Diş minesinin güçlenmesinde diş macunu içerisindeki florürün etkili olabilmesi için diş macunları içerisinde bulunması gereken florür miktarının bin 100 ile bin 500 ppm konsantrasyonunda olması gerekmektedir. Erişkinler için geçerli olan bu florür konsantrasyonu, 6 yaşına kadar olan çocuk diş macunlarında 350 ile 500 ppm arasındadır. Bu yüzden diş macunlarının içeriği önemlidir ve satılan diş macunlarının paketlerinin üzerinde içerdiği florür konsantrasyonu belirtilmiş olmalıdır."
Kaynak: Ajanslar
Kaynak: Diyarbakır Söz