Atom bombası gibi!

Sigara her yıl bir şehre atom bombası atılmış gibi zarar veriyor

Atom bombası gibi!

Uzm. Dr. Öznur Aydoğan, içerisinde 4 binden fazla zehirli madde bulunan sigara yüzünden Türkiye'de her yıl 100 bin insanın genç yaşta hayatını kaybettiğini söyledi. Aydoğan, "İçilen her sigara, insan yaşamını 5 dakika kısaltır. Erken yaşta sigaraya başlayanların ömrü, ortalama 20 ile 25 yıl azalır. Bu sayı şu anlama geliyor: Ülkemizde her gün bir uçak düşüyor ve 300 insan ölüyor. Bir şehrimize atom bombası atılıyor. Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor ve kimse sağ kalmıyor." dedi.

Sigaranın, zehirli bir bitki olan tütünün ince kâğıt içerisine sıkıştırılarak yapıldığını belirten Aydoğan, geçmişinin MÖ 6 bin yıl öncesine dayandığını söyledi. Sigaranın içinde vücuda zararlı 4 bin madde bulunduğuna dikkat çekerek, "Bunlar arasında en etkili maddeler nikotin, karbonmonoksit ve katrandır. Sigara içmeye bağımlı hale getiren madde ise nikotindir. Bu maddenin esrar, eroin ve morfin kadar bağımlılık yaptığı ortaya çıktı. Karbonmonoksit, bildiğiniz egzoz gazadır. İnsanın yaşaması için oksijenin, temiz kandan tüm dokularımıza geçmesi gerekiyor. Karbonmonoksit, bu geçişleri engeller. Bu da hayati fonksiyonlarımızı uzun vadede ciddi oranda etkiliyor. Ayrıca sigaranın içinde bulunan katran, kansere neden olur." şeklinde konuştu.

İÇİNDEKİ MADDELER ÇOK ÜRKÜTÜCÜ

Sigaranın içinde bulunan diğer maddelerin çok ürkütücü olduğunu ifade eden Öznur Aydoğan, bunların boya sökücü, akü yapımında kullanılan kadmiyum, roket yapımında kullanılan metanol, çakmak gazı bütan, temizlik maddesi amonyak, fare zehri arsenik, öldürücü zehirler siyanür ve naftalin olduğunu kaydetti. Sigara içenlerin nefes darlığı, kanser, damar tıkanıklığı ve kalp krizi riski bulunduğuna işaret eden Aydoğan, ayrıca ağız kokusu, tat ve koku almada zorluklar yaşadıklarını vurguladı: "Sigara dost gibi görünür ancak düşman olduğunu anladığınızda çok geç olabilir. Akciğer kanserinden dolayı ölümlerin yüzde 90'ı sigara kaynaklıdır. Ayrıca tüm kanserlerin yüzde 30'u, bronşit ölümlerinin yüzde 30'u ve kalp krizi ölümlerinin yüzde 25'inin nedeni sigaradır. Ülkemizde her yıl 40 bin kişide akciğer kanseri tespit edilmektedir. Sigara içenler sadece kendilerine değil, çevrelerine de zarar verir. İçilen ortamın havasını kirletirler. Çevrelerindeki insanların pasif sigara içmelerine neden oldukları gibi ev ve orman yangınlarına da sebep olurlar."

DÜNYADA HER YIL 4 MİLYON KİŞİ SİGARADAN ÖLÜYOR

Sigara içenlerin çoğunluğunun 20 yaşından önce başladığını belirten Uzm. Dr. Öznur Aydoğan, başlama yaşının genellikle 13-14 olduğunu vurguladı. Sigara firmalarının bugünün sağlıklı gençlerini yarının bağım ve devamlı müşterisi yapmak istediğini vurgulayan Aydoğan, şöyle devam etti: "Sigara firmalarının temel hedefi öğrencilerdir. Sigarayı bir kez deneyen her üç gençten biri bağımlı hale gelir. Başlangıçta oyun gibi başlayan bu korkunç alışkanlık, daha sonra bağımlılık haline gelir. Gelişmiş batı ülkelerinde sigara içenlerin sayısı azaldıkça, sigara şirketleri az gelişmiş ülkelerde reklam ve tanıtım kampanyaları yapmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünyadaki en önemli sağlık sorunu sigaradır. Ayrıca önlenebilir ve en önemli hastalık ve ölüm etkeni de sigaradır. Dünyada her yıl 4 milyon kişi, sigaradan hayatını kaybediyor. Gerekli önlemler alınmazsa bu sayı, önümüzdeki 20 yılda 10 milyona ulaşacak. Ülkemizde ise her yıl 100 bin insanımızı erken yaşta sigaraya kurban veriyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz