Baş belası diş ağrılarının nedeni AFT!

Diş Hekimi Baran Karaoğlu, ağız içerisinde yanak ve dudak mukozasında bazen dil ve diş etlerinde görülen, sarı ve kırmızı renkle çevrilmiş aftların sebeplerine değindi.

Baş belası diş ağrılarının nedeni AFT!

"Toplumun yüzde 18-20 bölümünde sıklıkla rastlanan genellikle tek tek görülen lezyonlarda bazen aynı anda bir kaç bölgede seyredebilir” diyen Karaoğlu, aftı tetikleyen nedenleri şöyle sıraladı:

BESİNLER: Sirke, turşu, patates cipsi, tuzlu ve baharatlı çerezler gibi mukozayı tahriş edebilecek gıdalar aft oluşumunu tetiklemektedir.

TRAVMA: Yanak veya dilin tekrar tekrar ısırılması ile ısırılan bölgede kısa sürede travmaya bağlı olarak aft oluşumu gözlenmektedir. Bunların yanı sıra sert bir şekilde diş fırçalanması sonucunda da yine travmatik aftlar oluşabilir. Hareketli protez kullan (damak protez) hastalarda protezin vurması sonucunda da aft oluşabilir.

STRES: Günümüzde birçok hastalığın temel faktörlerinden olan stres, günlük hayatımızdaki gerginliklerin vücudumuzdaki yansımasıdır. Kadınların adet öncesi dönemde aft oluşumu buna örnek verebileceğimiz bir durumdur.

BEHÇET HASTALIĞI: Konjonktivit, retinit, genital ülsel, ağız kuruluğu gibi belirtilerle tanısı yapılan Behçet hastalığının, diğer bir belirtisi de sık sık tekrarlayan ağız içi aftlarıdır. Bunun gibi birçok otoimmün hastalık (Sjögren Sendromu, multip sklersoz) seyrinde sık tekrarlayan aftlar söz konusu olabilir.

DİĞER NEDENLER: B12 vitamini ve demir eksikliği, yoğun sigara kullanımı veya tütün çiğneme alışkanlığını da aft oluşumunda önemli faktör olarak gösterebiliriz.

AFT AĞRISINI AZALTMANIN YOLLARI

- Sıcak ve asitli yiyecek ve içecekler tüketilmemeli.

- Ağız gargarası ve ağzı duşu kullanarak, diş fırçalama dışında da ağız hijyenini arttıracak önlemler almalıyız.

- Aft için piyasada satılan krem ve sprey şeklindeki lokal anestezi ürünleri kullanılabilir. Bu sayede aft, oluşturduğu yoğun ağrı ve acı hissedilmeden atlatılabilir.

Kaynak: DHA

Kaynak: Diyarbakır Söz