Anne babalık hayali kuran aileler, taşıyıcı anne bulabilmek için soluğu şimdilerde Kuzey Kıbrıs’ta alıyor. Her yıl, Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a giden ailelerden 20 tanesi bu yöntemle çocuk sahibi oluyor. taşıyıcı annelik Kuzey Kıbrıs’ta 15 yıldır uygulanıyor. Öte yandan anne olamayan kadının yumurtaları ile babanın spermlerinin laboratuvar ortamında birleştirilip doğurması istenen kadına nakledilmesi yöntemi olan taşıyıcı annelikte, çocuğu olmayan kadınlar, hamile olmadığını saklamak için ilginç bir yönteme başvuruyor. Biyolojik anne taşıyıcı anne çocuğu dünyaya getirene kadar tanesi 100 Euro olan Çin malı yapay göbeklerle 9 ay boyunca ailesine ve çevresine hamileymiş rolü yapıyor.
Kıbrıs VE GÜRCİSTAN TERCİH EDİLİYOR
Doğuştan rahmi olmayan, çift rahimli ya da geçirdiği kanser hastalığı sonucu rahmi alındığı için doğuramayan kadınların tercih ettiği bu yöntem Türkiye’de yasal değil. Aileler, çocuk sahibi olmak için Kuzey Kıbrıs veya Gürcistan’ı tercih ediyor. Gürcistan’da yasal olarak gerçekleşen işlem, Kuzey Kıbrıs’ta tüp bebek merkezlerinde yapılıyor. Yapılan işleme göre, taşıyıcı anne bebeği dünyaya getirdikten sonra bebek biyolojik anne babasına teslim ediliyor. Bu aşamadan önce aile ile taşıyıcı anne arasında kontrat yapılıyor. Bu kontratta taşıyıcı annenin bebekle ilgili söz hakkı olmadığı, masraflarının karşılanacağı, taşıyıcı annenin bebeği doğumdan sonra kabul edemeyeceği, çocuğun biyolojik aileye ait olduğu gibi maddeler yer alıyor. Doğum gerçekleştiğinde nüfus kaydı biyolojik anne babanın üzerine yapılıyor.
taşıyıcı annelik TÜRKİYE’DE YASAK
taşıyıcı annelik yönteminin son dönemlerde gittikçe yaygınlaştığını belirten Magusa Tıp Merkezi Hastanesi kurucusu Dr. Halil İbrahim Tekin, “Türkiye’de yasak olduğu için aileler Kıbrıs’a geliyor. Yurtdışından gelen taşıyıcı annelerimiz daha çok Türkmenler, Özbekler, Ukraynalılar. Türkiye’den de yumurtalarını bağışlayanlar, taşıyıcı anne olmak için adaya gelenler var. Taşıyıcı annelerin çoğu bekâr. Sağlığı yerinde olan kadınlar taşıyıcı anne olabilir, yaş kriteri çok önemli değil” diye konuştu.
Kuzey Kıbrıs’ta bu yöntemle çocuk sahibi olan ailelerden biri ise Dubai’de yaşayan bir Türk çift... 40 yaşlarındaki çift, 44 ayrı embriyo ile denedikleri tüp bebek tedavisinden sonuç alamayınca soluğu Kıbrıs’ta aldı. Uygulanan taşıyıcı anne yöntemi ile çiftin yüzü güldü. Ailenin ikiz bebekleri dünyaya geldi. Bu yolla çocuk sahibi olmanın 35 bin-75 bin Euro arasında değiştiği, annenin masrafıyla birlikte bu bedelin 300 bin TL’yi bulduğu öğrenildi.
İKİZ BEKLENİYORSA BÜYÜK BEDEN ALINIYOR ALINIYOR
Çin malı silikon göbeklerin satışı, ciroları milyar dolarları bulan internet siteleri üzerinden yapılıyor. Silikon göbeklerin fiyatları modellerine göre değişiyor. Ortalama fiyatları 100 Euro’yu buluyor. Hipoalerjenik, gerçek göbek hissi veren, dayanıklı, yıkanabilir ve su geçirmez, yumuşak bir dokuya sahip olan yapay göbeklerin ağırlıkları da gerçek bir bebeğin ağırlığına yakın. Ürünleri genellikle ten rengi. Hamileliğin 2-3’üncü ayında takılan göbeklerin ağırlığı 1000 gram, 4 - 5’inci aylarında takılan göbeklerin ağırlığı 1500 gram, 5- 7’nci aylarda 2000 gram, 8-9’uncu aylarda 2500 gram. İkiz bebek bekleniyorsa XXL beden, 4000 gram ağırlığındaki silikon göbekler satın alınıyor. Silikon göbeklerin Türkiye’de satışı bulunmuyor.
Kaynak: Habertürk
Kaynak: Diyarbakır Söz