Baş ve yüzün duyusunu alan trigeminal sinirle ilgili en bilinen ve sık rastlanan ağrılı tablodur. Çoğunlukla 40 yaş sonrasında başlar. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür.
Yüzün özellikle alt ve üst çene bölümünde hissedilen, çoğunlukla tek taraflı olan tekrarlayıcı ağrı ataklarıdır.
Ağrı; ani, şiddetli, kısa süreli elektrik çarpması gibi özellikte gözlemlenmektedir.
TRİGEMİNAL NEVRALJİ AĞRISINI DİŞ AĞRISI İLE KARIŞTIRMAYIN!
Hastalar bu ağrıyı bazen diş ağrısına benzetebilir ve diş hekimlerine başvurabilirler. Bu nedenle dişleri çekilen hasta sayısı azımsanmayacak düzeydedir.
HASTALIĞI HANGİ DURUMLAR TETİKLER?
Trigeminal sinir, yüzün duyusunu sağlamanın yanında çiğneme kaslarını da çalıştırır. Bu nedenle ağrı kendiliğinden ortaya çıkabileceği gibi yüz yıkama, yüze dokunma, çiğneme ve diş fırçalama gibi etkenlerle de tetiklenebilir.
Klasik trigeminal nevraljide hastalığın gerçek sebebinin ne olduğu bilinmemektedir. Trigeminal sinirin beyin sapından çıktığı yerde damar basısı ya da trigeminal sinirin beyin sapındaki duyu çekirdeğinde anormallik olduğu düşünülmektedir.
Semptomatik trigeminal nevraljide ise altta yatan bir neden söz konusudur. Ağrı ile birlikte yüzde duyu kusuru gözlenir. Sinire bası yapan tümörler, anevrizmalar, multipl skleroz gibi hastalıklar neden olabilir.
TRİGEMİNAL NEVRALJİ HASTALIĞINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Tanı ayrıntılı hastalık öyküsü ve nörolojik muayene ile konur. MR ve BT gibi görüntüleme tetkikleri ve EMG yardımcı tanı yöntemleridir. Tedavide öncelikle ilaçlardan yararlanılır. Diğer bir tedavi yöntemi ise; botulinum toksin uygulamasıdır. Ağrı üzerine oldukça etkili olması, yan etkisinin az olması ve kolay uygulanabilmesi nedeniyle tercih edilmektedir. İlaç tedavisine yanıt vermeyen vakalara cerrahi yöntemler uygulanır.
Kaynak: Diyarbakır Söz