Elmacı, yaptığı yazılı açıklamada, aşırı sıcak hava ve güneş ışınlarına fazla maruz kalmanın birçok rahatsızlığa neden olabileceğini vurgulayarak, bu dönemde, özellikle tansiyon hastalarının olumsuz yönde etkilenmesiyle beyin kanaması riskinin arttığını ifade etti.
Yüksek tansiyonu olup düzenli kontrollerini yaptırmayan, tansiyon düşürücü ilaçlarını almayan, beslenmesine dikkat etmeyen ve hareketsiz yaşam sürenlerin risk grubunda yer aldığına işaret eden Elmacı, anevrizma ya da beyin damar yumağı olarak bilinen AVM hastalığı olanların da bu dönemde dikkatli olmasını önerdi.
Elmacı, bebek ve küçük çocukların yanı sıra yaşlı ve kronik hastalığı olanlar için de sıcakların, çok kısa sürede dahi ciddi riskler oluşturabileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Sıcak havalarda beyin kanamasına neden olan en önemli faktör, ısı dengesinin bozulması ve vücudun susuz kalmasıdır. Gerekli tedbirlerin alınması, özellikle de vücudun su dengesinin korunması hayati önem taşımaktadır. Vücudun susuz kalmasıyla kan basıncında ciddi oynamalar yaşanabilmektedir. Çay, kahve, asitli içecekler ve meyve sularının suyun yerini tutmadığı unutulmamalıdır. Bunlar göz önünde tutularak gün içinde 2,5-3 litre su tüketilmelidir."
"Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkılmamalı"
Prof. Dr. Elmacı, bulantı, kusma, şiddetli baş ağrısı, uyuşukluk, vücudun herhangi bir yerini hareket ettirememe, bilinç kaybı, uykuya eğilim ve konuşmada bozukluk gibi durumların beyin kanamasının en bilinen özellikleri arasında yer aldığını vurgulayarak, "Bu şikayetlerle karşılaşıldığında kişi fazla hareket ettirilmeden kısa sürede tam donanımlı bir hastanenin acil servisine ulaştırılmalıdır. Tedavi beyindeki kanamanın şiddetine göre değişmektedir. Anevrizma ya da damar yumağına bağlı beyin kanamalarında ise cerrahi yöntemler tercih edilmektedir" ifadelerini kullandı.
Havadaki nem oranının yüksek olduğu ve güneş ışınlarının en dik olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında sokağa çıkılmaması gerektiğini belirten Elmacı, şu önerilerde bulundu:
"Bu saatlerde serin ortamlarda bulunmaya özen gösterilmelidir. Güneş altında uzun süre kalmamaya özen gösterilmeli, güneşe çıkılacaksa baş bölgesini koruyacak şapka ya da bandana takılmalıdır. Doktor kontrolünde kullanılan bir ilaç varsa ihmal etmeden kullanılmalı, tansiyon kontrol altında tutulmalıdır. Aşırı sıcaklarda susamayı beklemeden su içilmelidir. Aç kalmamaya özen gösterilmeli ve beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Fast food tarzı gıdalar tüketilmemeli, tuz mümkün olduğunca sofradan uzak tutulmalıdır. Vücuda aşırı yük bindirecek sporlardan uzak durulmalıdır. Sigara içiliyorsa bırakılmalı, içilen ortamlardan uzak durulmalıdır. Aşırı şiddetli baş ağrısı hissedildiğinde vakit kaybetmeden bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır."
Kaynak: Diyarbakır Söz