Domuz Gribi'nden korunmanın yolları

Son günlerde adını sıkça duyduğumuz ve ülkemizde de onlarca kişinin ölümüne neden olan domuz gribinin belirtileri nedir ve nasıl bulaşır? Detaylar haberimizde…

Domuz Gribi'nden korunmanın yolları

Domuz gribi yalnızca ülkemizde değil, dünyada da önemli bir sağlık problemi. Bu hastalığa yol açan virüs çok kolay insandan insana bulaşıyor. Bundan korunmak ve bulaşma riskini azaltmak için öncelikle domuz gribiyle ilgili bilgilenmek ve birtakım önlemleri de almak gerek. Konuyla ilgili Acıbadem Maslak Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Sesin Kocagöz merak edilenleri tüm yönleriyle anlattı…

DOMUZ GRİBİ NEDİR?

Domuz gribi, insanlarda mevsimsel gribe benzer şikayetlere yol açan viral bir hastalıktır. Kaynağı, A (H1N1) tipi virüstür. Bu yeni virüs; insan, domuz ve kuş virüslerinin karışımıdır. Domuz gribi denmesinin nedeni ise, domuzlar arasında görülen grip virüsüne benzemesidir.

DOMUZ GRİBİ NASIL BULAŞIR?

Domuz gribi, mevsimsel grip gibi, solunum (hava) yoluyla bulaşır. Hastalanan kişi; öksürürken ve hapşırırken havaya virüslü tükürük zerrecikleri yayılır. Hasta olmayan kişiler bu zerreciklerle temas ederse virüs onlara da bulaşır. Şöyle ki; kişi, grip virüsünün bulaşma oranının yüksek olduğu masa, sandalye gibi yüzeylere dokunduktan sonra ellerini, ağız, göz ya da burnuna götürürse hastalık etkenini kendi vücuduna bulaştırmış olur. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini isi, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör etkiler. Ancak her ihtimale karşı, hasta kişinin temas ettiği yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller mutlaka yıkanmalıdır.

Kaynak: Diyarbakır Söz