Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cengiz Sağıroğlu, gestasyonel diyabet sorunu yaşayan anne adaylarının gebelik boyunca tedavileri ile ilgili önemli bilgileri paylaştı.
Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cengiz Sağıroğlu, gestasyonel diyabeti olan kadınların bir kısmı gebeliklerinden önce aşırı kilolu ya da aile bireylerinin diyabetli olduğunu belirterek, hastalık ve tedavi süreçleri ile ilgili şunları söyledi;
ANNEDEKİ DİYABET BEBEKTE OBEZİTE NEDENİ
Gebelerin ellide bir ile yirmide birinde gestasyonel diyabet gelişir. Ancak doktor kontrolünde hazırlanan plan dahilinde sorunsuz bir gebelik süreci geçirilir ve sağlıklı bir bebeğe sahip olunabilir.
Kontrol altında olmayan diyabet bebeklerde birçok soruna neden olabilir:
Doğumda sorun yaratabilecek kadar aşırı büyümeye (4 kilo ve üzeri) neden olabilir. İri bebeğin doğum kanalından geçişi sırasında omuz sinirlerinde zedelenme, köprücük kemiğinde kırık, ender olarak, oksijen eksikliğine bağlı beyin hasarı gelişebilir.
Doğduktan sonra kan şeker seviyesinde ani değişiklikler oluşur. Çocuk doktoru, doğumdan sonra kan şekerinde gelişebilecek ani düşüş nedeniyle tedavi uygulayabilir.
Çocukluk döneminde yada erişkinlikte aşırı kilolu yada obez olabilir. Obezite tip 2 diyabete neden olabilir.
Kontrol altında olmayan gestasyonel diyabet annelerin de sağlığını etkiler:
Doğum sırasında problemler yaşamanıza neden olabilir.
İri bebek nedeniyle doğumun sezaryen zorunluluğunun doğmasına neden olabilir.
Sezaryen sonrası iyileşme süreci normal doğuma oranla daha uzundur ve sorunlu olabilir.
ANNE ADAYLARINA TAVSİYELER
Gebelik boyunca kan şekerinin kontrol altında tutulması çok önemlidir. Bu nedenle 4 temel kurala uyulması gerekir;
1.Düzenli periyodlarda sağlık kontrolünüzü yaptırın: Diyabet nedeniyle hangi sıklıkla kontrole gideceğinizi doktorunuza danışın. Doktorunuzla birlikte sorunları daha başında fark edip erken çözüm elde edebilirsiniz.
2.Sağlıklı beslenin ve aktif olun: Diyetisyen veya diyabet uzmanı ile birlikte size özel bir öğün planlaması yapın. Kan şekerinizi kontrol altında tutmak için nasıl beslenmeniz gerektiğini öğrenin. Hareketli olun. Gebelik öncesinde, gebelikte ve doğumdan sonra düzenli egzersiz yapın. Doktorunuz da onaylıyorsa haftada 5 gün yarım saatlik tempolu yürüyüşler faydalıdır.
3.İlaçlarınızı düzenli kullanın: Doktorunuzun tavsiyelerine uyun. İlaçlarınızı size tariff edildiği şekilde kullanın.
4.Kan şekerinizi sık aralıklarla kontrol edin: Kan şekerinizde çok hızlı düşüş ve yükselişler olabileceğini unutmayın. Ne yediğiniz, ne kadar egzersiz yaptığınız ve bebeğinizin gelişimine bağlı olarak şeker düzeyi gün içerisinde pek çok kez değişebilir. Doktorunuz tarafından bilgilendirildiğiniz şeker seviyesindeki yükselme ve düşüş bulgu ve belirtiler olduğunda kan şekerinizi sık aralıklarla kontrol edin. Kan şeker düzeyinin anlamını, öğünleriniz ve yapacağınız egzersizlerin nasıl olması gerektiği ve eğrer insülin kullanıyorsanız dozu nasıl ayarlayacağınızı iyi öğrenin.
GESTASYONEL DİYABET KALICI OLABİLİR
Gestasyonel diyabet genellikle gebelik sonrası kaybolur, fakat bazen kalıcı olabilir. Annenin doğumundan sonraki diyabet kontrolü önemlidir. Gestasyonel diyabeti olan kadınların yarısında ileriki yaşlarda tip 2 diyabet gelişir.
Doğumdan hemen sonra ve 6 hafta sonra yapılacak diyabet testleri hakkında doktorunuzla konuşmayı unutmayın.
Sağlıklı beslenmeye ve düzenli egzersiz yapmaya devam edin.
Kan şeker düzeyinin takibi amaçlı 1-3 yıl aralıklı olarak düzenli sağlık kontrolü yaptırın.
Daha fazla çocuk ve ilerideki gebelik planlarınız hakkında doktorunuzla konuşun.
Kilonuzu takip edin. Bebeğinizin doğumundan 6-12 hafta sonra gebelik öncesi kilonuza inmeniz gerekir. Bu süre sonunda hala fazla kilonuz varsa vücut ağırlığınızı yüzde 5-7 azaltmaya çalışın.
Yavaş kilo vermeyi planlayın, bu şekilde kilonuz kalıcı olur.
Kaynak: Diyarbakır Söz