Yüzde ilk dikkati çeken noktalardan biri olan gözler, aynı zamanda birçok hastalığın da belirtisi olabiliyor. Özellikle göz kapaklarındaki düşüklükler, estetik bir sorun gibi düşünülse de, bu durum zaman zaman beyin ve sinirleri etkileyen önemli rahatsızlıklardan kaynaklanabiliyor. Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Nöroloji Bölümü doktoru Uzm. Dr. Dilek Kasım Yücelgöz, göz kapağı düşüklüğü hakkında önemli bilgiler verdi.
GÖZ KAPAĞI DÜŞÜKLÜĞÜNÜN BİRÇOK NEDENİ OLABİLİR
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Dilek Kasım Yücel, "Göz kapağının normalden daha düşük seviyede olması ‘pitoz’ olarak adlandırılır. Hastalar çoğu zaman bu durumu kaşlarını kaldırarak veya başlarını geriye doğru iterek dengelemeye çalışırlar. Sorun bazen gözün tamamen kapanmasına bile neden olabilir. Göz kapağında ödem, enflamasyon, tümöral durumlar, kontakt lens kullanımı, göz kapağının travmatik nedenlerle ve yaşa bağlı olarak gevşemesi ile sarkması gibi pek çok durum gerçek nörolojik nedenlerle karışabilir" dedi.
DİYABET VE YÜKSEK TANSİYON GÖZ KAPAĞI DÜŞÜKLÜĞÜNE NEDEN OLABİLİR
Nöroloji Uzmanı Dr. Dilek Kasım Yücel sözlerine şöyle devam etti: "Göz kapağı düşüklüğüne yol açan nörolojik nedenler arasında; göz kapağını kaldırmakla görevli sinirin diyabet ve hipertansiyona bağlı olarak hasarlanması ya da kafa içindeki seyri sırasında oluşan basılar, sinir-kas kavşağındaki birtakım patolojiler ve göz kaslarını da etkileyen bazı kas hastalıkları sayılabilir. Yine beyin sapı ve boyun omurilik bölgesi patolojileri, akciğer tümörleri göz kapağı düşüklüğüyle giden özel bir tabloya yol açabilirler."
VAKİT KAYBETMEDEN DOKTORA BAŞVURUN
Uzm. Dr. Dilek Kasım Yücel açıklamasını şöyle tamamladı: "Kapak düşüklüğü yakınmasıyla başvuran bir hastada ayrıntılı bir sorgulama ve nörolojik muayene ile sorunun hangi nedene bağlı olabileceği kısmen anlaşılabilir. Kapak düşüklüğünün ne zaman fark edildiği, tek veya çift taraflı mı olduğu, gün içinde değişkenlik gösterip göstermediği, ek başka bir yakınma olup olmadığı, öyküde diyabet ve hipertansiyon sorgulanması gereken özelliklerdir. Hastanın eski bir fotoğrafına bakmak başlangıç zamanı hakkında fikir verebilir. Her hastada nöro-görüntüleme yapmaya gerek yoktur. Beraberinde gözbebeklerinde asimetri veya göz hareketlerinde kısıtlılık olan hastalarda daha dikkatli olunmalıdır. Olası bir nörolojik nedeni araştırırken ayrıntılı bir göz muayenesi yapılarak, gözle ilgili diğer nedenlerin de dışlanması uygun olacaktır. Kapak düşüklüğüne yol açan etkene bağlı olarak klinik düzelme de değişiklik gösterir. Kalıcı kapak düşüklüğü gelişen hastalarda kapak kaldırma operasyonları gündeme gelebilir."
Kaynak: Diyarbakır Söz