Kılavuzda, güneş koruyucularında, "UV ışınlarından yüzde 100 korur", "hiçbir koşulda ürünü tekrar uygulamaya gerek yoktur", "tüm gün koruma sağlar" ifadeleriyle ürünlerin bebeklerde, çocuklarda yeterli koruma sağladığına yönelik vaadlere yer verilmemesi uyarısında bulunuldu
Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca (TİTCK) güneşten koruyucu kozmetik ürünlere ilişkin hazırlanan kılavuzda, güneşten korunmada yetişkin bir insan vücudu için "en az 6 çay kaşığı" koruyucu kreme ihtiyaç olduğu belirtildi.
"Güneşten Koruyucu Kozmetik Ürünler Kılavuzu"nda, güneş koruyucuları üretenlerin uyması gereken kurallarla tüketicilere yönelik uyarılar yer aldı.
Güneşten koruyucu ürünlerin hem UVB hem de UVA ışınlarına karşı koruma sağlaması gerektiği belirtilen kılavuzda, güneş ürünlerinin, üzerindeki etikette belirtilen miktarda kullanılması gerektiği belirtilerek, aksi takdirde ürünün güneşe karşı etkili koruma sağlamadığı uyarısında bulunuldu. Özellikle yetişkinler için bu miktarın "6 çay kaşığından az olmaması" önerildi.
- "Güneşten yüzde 100 korur" ifadesi yer alamayacak
Kılavuzda, ürünlerin üzerinde bulunmaması gereken ifadelere de yer verildi. "UV ışınlarından yüzde 100 korur", "Hiçbir koşulda ürünü tekrar uygulamaya gerek yoktur", "Tüm gün koruma sağlar" gibi ifadelerin güneş koruyucu ürünler üzerinde yer almaması istendi.
Söz konusu ürünlerin üzerinde, bebeklerde ve çocuklarda yeterli koruma sağladığına dair ibarelere de kesinlikle yer verilmemesi uyarısında bulunuldu.
Ürünlerin etiketlerinde, tüketicilere yönelik uyarıların yer alması gerektiğinin de vurgulandığı kılavuzda, şu bilgiler yer aldı:
"Güneşten koruyucu ürün kullanıldığında dahi güneşte çok uzun süre kalınmaması gerektiği belirtilmeli, bunun ciddi bir sağlık tehdidi ortaya koyduğu konusunda tüketiciler uyarılmalı.
Etiketlerde, ürünlerin, bebek ve küçük çocuklar için kullanımının uygun olup olmadığı mutlaka belirtilmeli. 'Bebekleri ve küçük çocukları doğrudan güneş ışınlarına maruz bırakmayınız', 'Bebek ve çocukları güneşin yoğun olduğu öğle saatlerinde (11.00-16.00 saatleri arasında) güneşe çıkarmamaya özen gösteriniz', 'Bebekleri ve küçük çocukları uygun giysiler ve şapka, gözlük gibi koruyucu aksesuarlarla güneşten koruyunuz' gibi bilgilere etiketlerde yer verilmeli."
- "Ürün doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalı"
Cilt tipine göre güneş koruyucu ürünlerin kullanımının önemine dikkat çekilen kılavuzda, güneşten koruyucu ürünlerin etiketlerinde ürünlerin etkinliğinin "düşük", "orta", "yüksek" veya "çok yüksek" gibi kategorilerle ifade edilmesi gerektiği belirtildi.
Kılavuzda, tüketicilere yönelik ise "Güneş koruyucu ürünler, güneşe maruz kalmadan önce kullanılmalı. Güneşten korumanın devamlılığını sağlamak için özellikle terledikten, yüzdükten veya havluyla kurulandıktan sonra uygulama işlemi tekrarlanmalı. Güneş koruyucu ürünler, göz çevresine uygulanmamalı, ürünlerin göz ile temasından kaçınılmalı, beklenmeyen bir etki görüldüğünde derhal doktora başvurulmalı." uyarıları yer aldı.
Ürün etiketinde, güneş koruyucu ürünlerin saklama koşullarına ilişkin "ürünün doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmaması, aşırı sıcaktan korunması, rengi, kokusu değişmişse bir daha kullanılmaması, ürünü kullandıktan sonra ağzının sıkıca kapatılması" tavsiyelerinin de yer alması istendi.
Kaynak: Diyarbakır Söz