Dermatoloji Uzmanı Dr. Bahar Öznur, güneş ışınlarının oluşturabileceği riskli durumları ve korunma yöntemlerini anlattı. Güneş ışınının önemini vurgulayan Öznur, güneş ışınları sayesinde gerekli olan D vitamini sentezinin bir kısmının gerçekleşebildiğini söyledi. Bunun yanı sıra dermatolojik birçok hastalığın da güneş ışınlarının tedavi edici etkisinden faydalandığını belirten Dr. Öznur, "Belli dozun üzerinde alınan güneş ışığı, vücutta zararlı etkilerin oluşmasına yol açmaktadır. Çünkü güneş ışığı ultraviyole radyasyondur. Güneş ışınlarından yeterince korunulmadığı takdirde güneş yanıkları, cilt lekelenmeleri, çillenmeler, deride kırışıklıklar, mevcut ben sayısında artma ve benlerde DNA hasarına bağlı gelişen deri kanseri gelişimi oluşmaktadır. Dolayısıyla deri kanserlerinin önüne geçilmesinde güneşten korunma, hayati önem taşımaktadır" dedi.
"YAZ AYLARINDA 10.00–16.00 ARASI GÜNEŞTEN UZAK DURULMALI"
Yaz aylarında saat 10.00-16.00 arasında mümkün olduğunca güneşten uzak durulması konusunda uyarıda bulunan Öznur, uygun giysiler ve geniş kenarlı şapkaların tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Güneş kremi kullanmanın da önemine değinen Dr. Öznur, güneşe çıkmadan yarım saat önce güneş kreminin sürülmesini ve 2-3 saatte bir tekrarlanması gerektiğini ifade etti.
Öznur sözlerine şöyle devam etti:
"Koruyucunun gücü kısaca SPF olarak bilinen güneşe karşı koruma faktörü ile ölçülmektedir. Bu değer koruyucunun sadece UVB ışınlarına karşı koruma gücünü gösterir. Dolayısıyla SPF değeri 100 dahi olsa bu yüzde 100 Ultraviyole koruyuculuğu anlamına gelmemektedir. Bu değerin en az 15 veya 20 olması gerekmektedir. Güneşten koruyucular genelde UVB ye karşı olup UVA nın tamamına etkili değildir. Bu yüzden bu kremlerin yüzde 100 koruyucu olmadığını bilmeli ve güneş altında kalış süremizi hiçbir zaman gereğinden fazla uzatmamalıyız."
"KİMYASAL KORUYUCULARI ÇOCUKLARDA 2 YAŞINDAN ÖNCE KULLANMAYIN"
Bebek derisi hassas olduğu için 6 aydan önce koruyucu kullanılmasını önermediklerinin altını çizen Öznur, çocukların ancak 2 yaşından sonra kimyasal koruyucu kullanabileceklerini kaydetti.
Kaynak: Diyarbakır Söz