Heimlich manevrası nedir sorunuzun cevabını kısaca; yetişkinlerde ve çocuklarda kullanabileceğiniz boğulmalara karşı ilk yardım yöntemidir olarak verebiliriz. Heimlich manevrasının bir diğer adı da karın bölgesine itmedir, çünkü karın bölgesine doğru itmeyi içerir. Hızlı ve hayat kurtarıcı bir yöntemdir ancak bunu yalnızca kendi başına nefes alamayan bilinçli kişilerde kullanmalısınız.
Heimlich manevrası nedir?
Heimlich manevrası boğulma durumunda ilk yardım yöntemidir. Boğulma, kişinin yiyecek, oyuncak veya başka bir yabancı maddenin boğazını veya nefes borusunu tıkaması nedeniyle nefes alamamasıdır. Heimlich manevrasının bir diğer adı da karına yapılan baskılardır. Yetişkinlerde ve çocuklarda farklı şekillerde kullanabilirsiniz.
Heimlich manevrası nedir, nasıl çalışır?
Henry Heimlich, 1974 yılında Heimlich manevrasını icat etti. Dr. Heimlich, bir kişinin akciğerlerinde kalan havanın, göğüs kafesinin altına hızlı, yukarı doğru itmeler kullanılarak yabancı bir cismin yemek borusundan çıkarılması için kullanılabileceğini keşfetti.
Heimlich manevrası ilk başta tıp camiasında pek ilgi görmedi. Geri tokatlama yöntemi, 10 yıl daha en popüler ilk yardım boğulma tedavisi olarak kaldı. Sonunda Heimlich manevrası bilinçli yetişkinlerde kullanılmaya başlandı. Sağlık hizmeti sağlayıcıları hala bebekler için ters vuruş (sırt vuruşu) önermekte ve bilinci yerinde olmayan yetişkinler, çocuklar ve bebekler için CPR önermektedir .
Heimlich manevrasını ne zaman kullanmalısınız?
Kişinin bilinci açıksa ve boğuluyorsa Heimlich manevrasını kullanmalısınız. Bir kişinin konuşamaması, nefes alamaması veya öksürmemesi durumunda boğulduğunu genellikle anlayabilirsiniz. Kişiye “Boğuluyor musun?” diye sorun. Öksürebilirler ama yardım istemek için konuşamazlar. Bazen nefes almaları ve konuşmaları giderek zayıflar, ta ki yalnızca nefes nefese kalma sesleri çıkana kadar. İnsanlar genellikle evrensel boğulma sembolünü kullanırlar; ellerinizi yukarıda tutmak ve boğazınızı tutmak.
Eğer kişi konuşabiliyor, öksürebiliyor veya nefes alabiliyorsa Heimlich manevrasına kalkışmayın. Kişiyi öksürmeye devam etmesi konusunda cesaretlendirin. Bazen güçlü bir öksürük yabancı cismi serbest bırakabilir. Heimlich manevrasını yalnızca kişinin hayatı tehlikedeyse uygulayın.
Heimlich manevrası nasıl yapılır?
Heimlich manevrasını gerçekleştirmek için şu adımları izleyin:
- Kişinin arkasında durun ve kollarınızı karnının (karnının) etrafına koyun.
- Bir elinizle yumruk yapın ve diğer elinizi sıkıca sarın.
- Yumruğunuzun başparmak tarafını göğüs kafesinin hemen altına ve göbek deliğinin (göbek) yaklaşık beş inç yukarısına yerleştirin.
- Ellerinizi keskin ve hızlı bir şekilde beş kez içe ve yukarıya doğru itin.
- Nefes borusuna sıkışan nesneyi serbest bırakana (yerinden çıkarana) veya kişi bilincini kaybedene kadar bu işlemi tekrarlayın. Kişi bilincini kaybederse CPR'ye (suuni solunun-kalp masajı) başlayın.
- Heimlich manevrasını küçük çocuklara ve çocuklara uygulayabilir misiniz?
- Heimlich manevrasını küçük çocuklara ve çocuklara uygulayabilirsiniz. Çocuk 5 yaşından küçükse veya ağırlığı 20 kilogramın altındaysa yöntemi biraz değiştirmelisiniz. Öncelikle çocuğun seviyesine inmek için arkasında diz çökmelisiniz. Daha sonra tipik Heimlich manevrasının gerektirdiğinden daha az kuvvetli itme kuvveti kullanmalısınız.
Bebeklere Heimlich manevrası yapılabilir mi?
Sağlık hizmeti sağlayıcıları Heimlich manevrasının 12 ay veya daha küçük bebeklerde kullanılmasını önermemektedir. Bunun yerine bebeklere ters tokat (sırt vuruşu) kullanmalısınız.
Heimlich manevrasını kendinize nasıl yaparsınız?
Yalnızsanız ve boğuluyorsanız, Heimlich manevrasını kendinize uygulayarak eşyayı serbest bırakmayı deneyebilirsiniz.
Bu yöntemi gerçekleştirmek için şu adımları izleyin:
- Bir elinizle yumruk yapın ve diğer elinizi sıkıca sarın.
- Yumruğunuzun başparmak tarafını göğüs kafenizin hemen altına ve göbek deliğinizin (göbek) yaklaşık beş inç yukarısına yerleştirin.
- Ellerinizi keskin ve hızlı bir şekilde beş kez içe ve yukarıya doğru itin.
- Nesneyi serbest bırakana (yerinden çıkarana) kadar bu işlemi tekrarlayın.
- Ayrıca bir korkuluk, sandalye veya masa kenarına yaslanmayı da deneyebilirsiniz. Daha sonra keskin ve hızlı bir şekilde üst karın bölgenizi kenara doğru itin.
Heimlich manevrasını kimler yaptırmamalıdır?
Bebeklere Heimlich manevrası yapılmamalıdır. Ayrıca kişinin bilinci kapalı ise Heimlich manevrası yapılmamalıdır.
Riskler / Faydalar
Heimlich manevrasının riskleri nelerdir?
Sağlık hizmeti sağlayıcıları Heimlich manevrasını hayat kurtarmak için güvenli ve hızlı bir yöntem olarak görüyor. Heimlich manevrasını gerçekleştirmek için herhangi bir tıbbi bilgiye veya eğitime sahip olmanıza gerek yoktur. Ancak Heimlich manevrasını doğru şekilde yapmazsanız ciddi zararlar verebilirsiniz.
İlk birkaç itme işleminden sonra yabancı nesneyi yerinden çıkaramazsanız sorunlar ortaya çıkabilir. Heimlich manevrasının en sık görülen komplikasyonları kaburgaların kırılması ve gastrointestinal sistemdeki deliklerdir. Diğer nadir karın komplikasyonları da meydana gelebilir, ancak ölüm kalım durumunda doktorlar yine de Heimlich manevrasının yapılmasını önermektedir.
Kaynak: Diyarbakır Söz