İyi bir duruş için ayakta durma, oturma, yürüme gibi çeşitli faaliyetler sırasında baş, gövde, kollar ve bacakların birbirine düzgün ve dengeli olması gerektiğini ifade eden Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, “Düzgün bir duruşa sahip olmak için yine dengeli beslenme, egzersiz yapma ve düzenli uyku önemlidir. Tedbir alınmadığı takdirde, duruş bozuklukları ile omurganın boyun, sırt, bel, kuyruk sokumundaki doğal kavisleri ve açılarının normalden daha az (düzleşme) ya da normalden fazla (hiperlordoz) hal alması ile omurlar arası disklere aşırı yük binmesi, aşınmalara, kas spazmları, fibrozitler ve fıtıklara, kamburluğa zemin hazır” dedi.
Uzun süre masa başında çalışanlar, bilgisayar ve daktilo gibi klavyeli cihaz kullananlar, borsa çalışanları gibi sürekli ekran izlemek zorunda kalanlar, çok fazla miktarda el işi yapanlarda sırtta kamburluk (kifoz) gibi rahatsızlıklarla çok sık karşılaştığını ifade eden Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, bu kişilerde omuz ağrıları, boyun ağrıları, ciddi boyun fıtıkları ve kamburluk gibi rahatsızlıkların görüldüğünü belirtti.
Bursa’daki merkezinde uzun yıllardır bel-boyun fıtıkları ve duruş bozukluklarında manuel terapi uygulayan Şahabettinoğlu, manuel terapinin (elle tedavi) hafif vakalarda 2-3, orta vakalarda 4-6, ileri vakalarda ise 8-9 seans sürdüğünü ifade etti. Şahabettinoğlu, dünyada yaygın olan manuel terapinin Türkiye’de maalesef çok az sayıda uzman doktor tarafından bilinip uygulandığını dile getirdi.
Kaynak: Diyarbakır Söz