Doğuştan kalın bağırsağı 30 santimetre olan ve idrarını altına kaçırma sorunu olan 10 yaşındaki Iraklı Betül Ali Hasan, özel bir hastanede yapılan 12 saatlik ameliyatla sağlığına kavuştu.
Özel bir hastanede ameliyatı gerçekleştiren Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Önen, Iraklı Betül Ali Hasan'ın doğduğu günden beri hem büyük tuvaletini hem de idrarını altına kaçırma şikayeti olduğunu belirterek, "Hindistan ve Ürdün'de tedavisi yapılamayan hasta, Diyarbakır'da 12 saat süren ameliyatla sağlığına kavuştu" dedi.
ÜLKELERİ DOLAŞTI ŞİFA İÇİN
Iraklı ailenin, Hindistan ve Ürdün'de yapılan ameliyatların başarısız olması üzerine hastaneleriyle temasa geçtiğini, problemi çözebileceklerini söylemeleri üzerine ise hastanın Irak'tan hemen Diyarbakır'a getirildiğini anlatan Memorial Hastanesi doktoru Prof. Dr. Önen, şunları söyledi:
DİYARBAKIR'DAKİ AMELİYATLA
"Yaptığımız muayenede böbrek dışındaki bütün idrar yollarının eksik ve bozuk geliştiğini, yanlış yönlerde açıldığını tespit ettik. İdrar yollarının dışında genital organlarının da tamamen çift olarak geliştiğini gördük. Kalın bağırsağın doğuştan sadece 30 santimetre olduğunu gördük. Aile ile ameliyatın süresini, riskini, seanslarını konuştuktan sonra 12 saat süren bir ameliyatla idrar yollarını düzeltmiş olduk."
İDRAR YOLU BULUNMUYORDU
Hastanın doğuştan idrar yolunun olmadığını ve mesanenin alt kısmına 3 santimetrelik idrar yolu yaptıklarını kaydeden Önen, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mesane boyu 1 yaşındaki bir çocukla aynıydı. Mesane boyunu uzattık. Yanlış yönlere açılan iki idrar kanallarını düzelttik. İki farklı noktada olan çift cinsel organını birleştirerek tek bir organ haline getirdik. Karnını açarak kalın bağırsağından küçük bir kanal oluşturup göbeğine diktik. Böylece hastamız istediği zaman tuvalete gidip küçük bir hortumla kalın bağırsaklarını yıkayabiliyor. Böylece bez ihtiyacına gerek kalmıyor ve hasta artık altına kaçırmıyor."
TERCÜMAN ARACILIĞIYLA KONUŞTU
Önen, hasta ve yakınlarının hiç Türkçe bilmediğini hastane olarak tercüman tuttuklarını da belirterek, her gün tercüman aracılığıyla kendilerinin ne yaptığını ve onların ne yapmaları gerektiğini anlattıklarını, ailenin verilen hizmetten memnun kaldığını ifade etti.
Betül'ün babası Ali Hasan Kafil, ameliyatı gerçekleştiren Önen'e teşekkür ederek duygularını şöyle dile getirdi:
"Bize çok ama çok yardımcı oldular. Biz hem doktorumuzdan hem hastaneden çok ama çok memnunuz. Tedavi için Ürdün ve Hindistan'a da gittik ama bu doktorlardan bu kadar ilgi ve alaka göremedik. Burasıyla kıyaslanamazlar bile. Doktorumuz hem maddi hem manevi anlamda bize yardımcı oldu. Çizimlerle neyi nasıl yapmamız gerektiğini sürekli anlattı. Hastalığın her safhasını böylece takip etmiş olduk."
BETÜL SAĞLIĞINA KAVUŞTU
Betül ise sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu ifade ederek, "En çok da altıma artık bez bağlamayacağım için çok mutluyum. Doktorumu çok seviyorum. Ailemi, okulumu ve arkadaşlarımı çok özledim" diye konuştu.
Küçük Betül tedavisinin ardından taburcu olarak ailesiyle birlikte Irak'a döndü.
Kaynak: Diyarbakır Söz