'Işkın otu' tezgâhlarda yerini aldı, Peki, Işkın otu nedir? Nasıl tüketilir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Faydaları nelerdir?

Beyin, tiroit, kalp, karaciğer dostu olan ve tam bir şifa deposu olarak anılan; Doğu'nun muzu diye adlandırılan 'ışkın', tezgâhlarda yerini aldı.

'Işkın otu' tezgâhlarda yerini aldı, Peki, Işkın otu nedir? Nasıl tüketilir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Faydaları nelerdir?

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde genelinde her yıl bahar aylarında dağlardan toplanan ve birçok hastalığa şifa olduğu söylenen ışkın, bu yıl da pazarcı tezgahlarındaki yerini aldı.

Işkın otu nedir, nasıl tüketilir?

Işkın otu, plantae âleminden olan ışkın otunun en kısası 50 cm. iken en uzunları 140 - 150 cm. aralığındadır. Soğuk hava şartlarına karşı dayanıklı bir bitki olan ışkın otu, karasal iklimin egemen olduğu bölgelerde de yetiştiriliyor. Kuzukulağıgiller familyasından olan bitkinin son yıllarda tüketim oranı yarı yarıya arttı. İşte ışkın otuna ilişkin merak edilenler...

IŞKIN OTU NEDİR?

Anti-inflamatuar, antikanser, antibakteriyel ve antiviral dâhil olmak üzere çok sayıda farmakolojik özelliği olan, alternatif tıp alanında da kullanılan ışkın, C vitamini oranı en yüksek bitkiler arasında yer alır. Vitamin, magnezyum ve potasyum açısından zengin olan ışkın otu, tarihte anemi, anoreksiya, halsizlik, anksiyete, depresyon ve diyabet tedavisi için geleneksel bitkisel ilaç olarak ve yine aynı zamanda yatıştırıcı ve ruh halini arttırıcı olarak da kullanılmıştır.

IŞKIN OTU FAYDALARI NELERDİR?

Bağışıklığı arttıran ışkın otunun faydaları şunlardır:

Işkın otu kökünün kaynatılması ile hazırlanan suyu kan şekerini dengelenmeye yardım eder.

Işkın otu kanserli hücrelerin gelişimini durdurulmasına yardımcı olur.

İştah açıcıdır.

Balgam söktürücüdür.

Gaz ve mide bulantısı gibi rahatsızlıkları rahatlatır.

Sindirim sistemini düzenler.

Mide asidini dengeler.

Cilt yenileyici ve tazeleyici özelliklere sahiptir.

Yaşlanma etkilerinin azaltılmasında destekleyicidir.

Halsizlik, baş ağrısı gibi şikâyetlere iyi gelir.

K, A, E, B1 ve B2 vitaminleri açısından da oldukça zengin olan bitki, kanser ile mücadele noktasında pek çok araştırmaya konu olmuş, birçok rahatsızlığın tedavisinde de kullanılmıştır.

IŞKIN OTUNU KİMLER KULLANMALIDIR?

Işkın otunu kullanabilecek kişiler şu şekilde listelenebilir:

Astım hastaları,

Şeker hastaları,

Tansiyon sorunu yaşayanlar,

Böbrek rahatsızlığı olanlar,

İshal, ülser ve hemoroid gibi sorunları olanlar,

Kanser ve lösemi hastaları ve

Cilt problemleri yaşayan kişiler.

IŞKIN OTU NASIL 

Işkın otunun farklı kullanımları bulunur. Semt pazarlarında, aktarlarda ve doğal ürün satan yerlerde satışa sunulan bitki ile yemek yapılabileceği gibi çay gibi hazırlanıp içildiği de görülür. Hem tatlılar hem de tuzlular için uygun olan bitkiyi makarnaya, salatalara ya da et yemeklerine ekleyebilirsiniz. Işkın ile reçel, tatlı ve pasta da yapabilirsiniz. Otun kurusundan krem de elde edebilirsiniz. Yoğurt ile karıştırarak cilt yüzeyindeki problemli bölgelere sürebilirsiniz. Tıbbi ilaç yapımında da kullanılan bitki, kaynatarak da içilebilir.

IŞKIN OTU NASIL TÜKETİLEBİLİR?

Işkın Otunun kök bölümüne kadar olan ot kısmı iyice yıkandıktan sonra kaynatılmaya bırakılır. Kaynatma işlemi yapıldıktan sonra her süzülerek içilmeye başlanabilir. Işkın Otu kullanımında tüketiminde dikkat edilmesi gereken nokta, uzman bilgisi dışında kullanılmaması gerektiğidir. Bitkinin kullanımı diğer bitkiler gibidir. Kullanımının tam olarak hangi aralıklarla olması gerektiği hakkında mutlaka bilgi edinmelidir. Işkın Otu tüketimi öncesinde uzmanlara bilgi verilmesi öneriliyor.

Haber: Hamza ÖZÇELİK, Nazime Aslı ÇAVLAN

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler