Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gönüllü donörlerden güvenilir kan temini projesi kapsamında Türkiye'nin kan ihtiyacını karşılama yetkisinin Türk Kızılayı'na verildiğini ve kan bağışlarının her yıl artarak devam ettiğini söyledi.
Türk Kızılayı'nın 2005 yılında kan bağışı almaya başladığında yılda 305 bin ünite kan toplanabildiğini belirten Akar, aradan geçen süreçte bağış oranının yaklaşık yüzde 600 arttığını ve geçen yıl 2 milyon ünite kana ulaşıldığını vurguladı.
Kanın sentetiğinin yapılamaması ve laboratuvarda üretilememesi nedeniyle kan bağışını çok önemsediklerini dile getiren Akar, 81 ilde ve yüzlerce noktada gece gündüz, yaz kış demeden Türk Kızılayı'nın ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak amacıyla kan topladığını söyledi.
kan bağışının organ bağışı kadar hatta bazı durumlarda ondan daha da önemli olduğunu dile getiren Akar, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin kan ihtiyacının yüzde 80'ini net olarak Türk Kızılayı karşılıyor. Hedef 2,5 milyon kan ve Türkiye ihtiyacının tamamını karşılayabilmek. Yıllık 2,5 milyon ünite kana ulaştığımızda ihtiyacın tamamını biz karşılayabileceğiz. Bizimle protokol yapan bütün hastanelere eksiksiz olarak ihtiyaç duyduğu kanı veriyoruz. Türkiye'nin her noktasından kan topluyoruz, her noktasına kan dağıtıyoruz. Kanı asla bir başkası aracılığı ile değil kendi araçlarımızla ve görevlilerimizle uygun saklama koşullarında saklamak suretiyle dağıtımını yapıyoruz. Hastanelere kendimiz veriyoruz."
Hastanelerden rezervasyon yoluyla kan siparişi aldıklarını ifade eden Akar, Türkiye ihtiyacının tamamını karşılamaya hazır olduklarını ancak bir geçiş devresi olduğu için bazı hastanelerin kendi kanlarını almak zorunda hissettiğini vurguladı.
- Kan ihtiyacının yüzde 100'ü karşılanacak
Üniversite hastanelerinin araştırma ve inceleme yapmak için ihtiyaç duydukları kanı kendilerinin aldığını belirten Akar, "2 yıl içerisinde Kızılay'dan başka kimse kan almayacak. Türk Kızılayı, Türk insanının kan ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılayacak. Bir ünite kan bağışlayan kişi, üç hastayı yeniden hayata tutundurmuş oluyor. Dünyanın en modern testlerini bu kanlar üzerinde yapıyoruz. Bunların serolojik ve biyolojik testlerini yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Akar, belli noktalardaki kan toplama merkezlerinin yanı sıra kan bağışı uzmanları aracılığıyla kamu kurum ve kuruluşları, fabrikalar ve iş yerlerine kampanyalar yaparak da kan bağışı aldıklarını ifade etti.
Kaynak: Diyarbakır Söz