Samsun İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, kuş gribinin halk arasında tavuk vebası olarak da bilindiğini, kuş gribi virüslerinin (H5N1) kanatlı hayvanlar için çok bulaşıcı ve öldürücü bir hastalık olduğunu söyledi. Kasapoğlu, göçmen kuşların özellikle de yaban ördeği ve yaban kazı gibi göçmen su kuşlarının bu hastalığın yayılmasında önemli rolü olduğunun bilindiğini dile getirerek, "Virüsü taşıyan kuşların salya, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve dışkıları ile doğrudan veya bu salgılarla kirletilen yerlere temas eden evcil kanatlı hayvanlar hastalığa oldukça duyarlıdır. Hastalık hayvanlar arasında hızlıca yayılır ve bütün hayvanların ölümü ile sonuçlanabilir. Kuş gribinin insanlar için riski genel olarak düşüktür. Bununla birlikte enfekte hayvanlara veya enfekte hayvanların dışkı burun salgıları gibi materyallere bulaşmış yüzeylere temas sonucu ya da bu materyallerden havaya karışan virüslerin solunması ile kuş gribinin insanlara bulaşma ihtimali artmaktadır" dedi.
Kuş gribi hastalığını hayvandan insana geçişinin mümkün olduğunu, insandan insana geçmediğini ifade eden İl Müdürü Kasapoğlu, "Ancak genetik mutasyon geçirerek insanlar arasında da salgın yapabilen bir virüs haline dönüşmesinden korkulmaktadır. İnsanlarda görülen kuş gribinin belirtileri ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları gibi tipik grip benzeri bulgulardan göz enfeksiyonları, zatürre, ciddi solunum yolu hastalıkları, ishal ve ciddi hayatı tehdit eden komplikasyonlara kadar geniş bir yelpazede değişmektedir. Genellikle 48 saat içinde hasta kötüleşiyor. Hastaların ortalama yüzde 50-70'i kaybediliyor" diye konuştu.
Kuş gribi virüsünün hindi ve tavuklar için yüksek düzeyde hastalık gücüne sahip olduğunu söyleyerek, "İnsanlar için değil, tavuk ve hindiler için önemli. Ölümcül ifadesi, kanatlı hayvanlar için kullanılıyor. Formalin ve iyodlu dezenfektanlar ile kısa sürede ölüyor. Düşük ısıda uzun süre yaşıyor. 22 derecede 4 gün, 0 derecede 30 günden fazla canlı kalabiliyor" dedi.
Kaynak: DHA