İnsanların yüzde 70'inin hayatlarının herhangi bir döneminde baş ağrısına maruz kaldığını ifade eden Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, baş ağrılarının yüzde 90'ının migren veya gerilim tipi baş ağrısı olduğuna dikkat çekti.
MİGREN TOPLUM’UN YÜZDE 15’İNDE VAR
Migrenin toplumda görülme sıklığının yüzde 15 civarında olduğunu belirten Şahabettinoğlu, “Nöbetler halinde şiddetli ve zonklayıcı bir baş ağrısı olup genellikle tek taraflı olur. Beraberinde bulantı veya kusma olabilir. Işık, ses ve harekete aşırı hassasiyet olup, 2 ila 72 saat sürebilir. Krizler arası durum normaldir. Stres, açlık, az veya çok uyumak, hava değişmesi, adet dönemi, peynir, çikolata, salam, sosis gibi gıdalar, kırmızı şarap, aşırı ışıklı flüoresanlı mekânlar migreni tetikleyebilir. Medikal tedavisinde ise kriz anında ve krizler arası kullanılan ilaçlar vardır. Son yıllarda ise kranial masaj ve manipülasyonun (elle tedavi) migren ve gerilim tipi baş ağrılarında etkili olduğu görülmektedir” dedi.
TEKRARLANAN AĞRILAR HAFİFE ALINMAMALI
Sık sık tekrarlanan baş ağrılarının hafife alınmaması gerektiğine işaret eden Şahabettinoğlu, evvela bir uzman doktora gidip muayene olunması gerektiğini söyledi. Migren ve gerilim tipi baş ağrılarında verilen medikal tedaviye ilaveten kranial ve servikal manipülasyon (elle fizik tedavi) ve masajın, tedavide oldukça başarılı neticeler verdiğini anlatan Şahabettinoğlu, “Tedavi sırasında baş ve boyun bölgelerinde, ağrı şekli ve yerine göre ilgili noktalara ellerle belli açılarda ve değişik derecelerde basınçlar ve yine bazı germe, döndürme manevraları uygulanıyor. Migren ve gerilim tipi baş ağrılarındaki kranial manipülasyon ve masaj tedavisi, hastalığın derecesine göre 3-6 seans sürüyor. Tedavi ise 3 veya 5 gün aralıklarla uygulanıyor” diye konuştu.
Kaynak: İHA
Kaynak: Diyarbakır Söz