Nijerya'yı saran salgınlar

- Kasım 2023-Kasım 2024 döneminde başkent Abuja'nın yanı sıra 23 eyalette 361 kişi menenjit hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdi - Lassa ateşi salgını 28 eyalette bir yıl içinde 401 kişinin ölümüne yol açtı, kolera salgınında da 400'den fazla kişi hayatını kaybetti

Nijerya'yı saran salgınlar

Afrika kıtasının en kalabalık ülkesi Nijerya'da milyonlarca kişi kolera, Lassa ateşi, çocuk felci, sıtma, menenjit ve M çiçeği (Mpox) gibi salgın hastalıklar nedeniyle risk altında bulunuyor.

Nijerya'nın yaklaşık 235 milyonluk nüfusunun yarısından fazlası salgın hastalıklara yakalanma riski taşıyor. Özellikle yoksul ve kırsal bölgelerde yaşayanlar, yeterli sağlık hizmetlerine erişmekte zorlanıyor.

Ülkenin kuzey eyaletlerinde menenjit, kolera, sıtma, çocuk felci ve ishal salgınları görülürken, orta bölgesinde teşhis edilemeyen hastalıklar, güney eyaletlerinde ise maymun çiçeği virüsü salgını etkili oluyor.

Federal hükümetin salgın hastalıklara karşı çeşitli tedbirler almasına rağmen, ülkede temiz suya erişimin yetersiz olması ve tıbbi müdahalelerin zamanında ve etkili bir şekilde yapılamaması, salgınların yayılmasına ve ölüm oranlarının artmasına neden oluyor.

- ?Sağlık sistemindeki eksiklikler

Afrika'nın en büyük ekonomilerinden biri olmasına rağmen Nijerya, sağlık sisteminde ciddi eksiklikler barındırıyor.

Sağlık hizmetlerine erişimin kısıtlı, altyapının yetersiz ve sağlık çalışanlarının ihtiyacı karşılamakta zorlandığı ülkede, özellikle kırsal bölgelerde bu durum ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Devlet hastanelerinde modern tıbbi ekipman, ilaç ve malzeme eksikliği yaşanırken, elektrik kesintileri ve temiz su sorunu sağlık sistemini daha da zayıflatıyor.

Nijerya Sağlık Bakanlığı yetkilileri, hastalıklarla mücadele için kampanyalar yürütse de bütçe ve altyapı sorunları nedeniyle istenilen başarıya ulaşılamıyor.

- Tropikal hastalıklar 200 milyondan fazla kişiyi tehdit ediyor

Nijerya Sağlık ve Sosyal Refahtan sorumlu Devlet Bakanı Dr. Iziaq Adekunle Salako, ülkede Gine solucanı, cüzzam, nehir körlüğü ve kuduz gibi tropikal hastalıkların 200 milyondan fazla kişi için tehdit oluşturduğunu belirtti.

En az bir tropikal hastalık için önleyici kemoterapiye ihtiyaç duyan yaklaşık 165 milyon kişi bulunduğunu söyleyen Salako, "Tropikal hastalıklar hem bulaşıcı hem de bulaşıcı olmayan hastalıklardır. Genellikle çocuklarda ve kadınlarda yaygındır ve büyük ölçüde yoksulluk, kötü sanitasyon, güvenli olmayan su temini ve yetersiz barınma koşulları ile ilişkilidir." dedi.

Salako, dünya genelinde 149 ülkede 1 milyardan fazla insanın tropikal hastalıklardan etkilendiğini, Afrika'nın bu yükün yaklaşık yarısını taşıdığını ve Nijerya'nın kıtadaki vakaların yaklaşık yüzde 25'ini oluşturduğunu ifade etti.

- "Her yıl binlerce kişi ciddi komplikasyonlar yaşıyor"

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Isa Adamu Mavo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan Nijeryalıların bu hastalıklardan ciddi şekilde etkilendiğini vurgulayarak, "İnsanlar farkında olmasa da her yıl binlerce kişi bu hastalıklara yakalanıyor ve ciddi komplikasyonlar yaşıyor." diye konuştu.

- ?Menenjit ve Lassa ateşi salgınlarında toplam 762 kişi öldü

Nijerya'nın farklı bölgelerinde görülen salgın hastalıkların başında menenjit, Lassa ateşi, kolera, kızamık, sıtma ve salgın nezlesi geliyor.

Nijerya hükümeti, 2030 yılına kadar menenjitle mücadele etmek için yeni tedbirler aldığını açıklasa da ülkede menenjit vakalarının sayısı artmaya devam ediyor.

Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi’nin verilerine göre, Kasım 2023-Kasım 2024 döneminde başkent Abuja'nın yanı sıra 23 eyalette 380 menenjit vakası tespit edildi, hastalık nedeniyle 361 kişi yaşamını yitirdi.

Ülkenin 28 eyaletinde ise hayvandan insana bulaşan Lassa ateşi salgını, bir yıl içinde 401 kişinin ölümüne yol açtı.

- ?Geçen yıl kolera salgını 400'den fazla can aldı

Nijerya'da geçen yıl, ülkenin kuzeydoğusunda terör örgütlerinin yoğun faaliyet gösterdiği bölgelerde meydana gelen sel felaketleriyle birlikte kolera salgınında artış yaşandı.

Ülke genelinde 14 bin 237 kolera vakası tespit edilirken, salgın nedeniyle 400'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Kolera salgını nedeniyle 26 Haziran 2024'te "ulusal acil durum" ilan edilen Nijerya'ya, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), kuzeydoğudaki Borno eyaletine kolera salgınıyla mücadele kapsamında 669 bin 569 doz kolera aşısı gönderdi.

Avrupa Birliği (AB) ise Nijerya’nın kolera salgınına karşı yürüttüğü acil insani yardım çalışmalarına destek amacıyla 1 milyon avro sağladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı