Omuz çıkığı tekrarlarsa ameliyat gerekir

Omuz çıkıkları, 18-30 yaşları arasında sıklıkla görülür.

Omuz çıkığı tekrarlarsa ameliyat gerekir

Yaralanma ya da zorlanma nedeniyle omuz bir kez çıktığında bu yüzde 99 tekrarlar. "Yer yapma" olarak tabir edilen bu durum, omzu yerinde tutan "contanın" ilk çıkmanın ardından zarar görmesi sonucu oluşur.

 

OMUZ ÇIKTIĞI AN

Doç. Dr. Erkal Bilen, omuz çıkıklarının "yer yapmasını" engelleme yollarını anlattı. Boks ve rugby gibi büyük enerji gerektiren sporlarda omzun çıkmasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Bilen, omuz çıktığında çok ciddi bir şekil bozukluğu ve ağrı oluşturacağını belirtti. Omzu yerinde tutan contaya benzer bir yapı olduğunu ve omuz ilk çıktığı anda bunun zarar göreceğini anlatan Bilen, "Bir kısmı yırtılır ve yerinde durması zorlaşır. Bu da omuz çıkıklarının tekrarlamasına neden olur. Omuz çıkıkları, en sık 18-30 yaşları arasında görülür. 40 yaşından sonra bu oran çok daha azalır ancak kas yırtıkları ve diğer yapıların kırıkları şeklinde kendini gösterebilir." dedi.

 

TEKRARLANIRSA

Omuz bölgesinde tamir edilecek kadar sağlıklı doku kalmışsa o bölgede kapalı ameliyatlarla yüzde 90-95'lere varan başarılı tedaviler uygulanabiliyor. "Eğer çok tekrarlayan çıkık olmuşsa ve tamir edilebilecek dokular yıpranmışsa, açık yöntemle ameliyat şarttır." diyen Doç. Dr. Erkal Bilen, ameliyatla ilgili şu bilgileri verdi: 10 çıkıktan sonra artık "conta" adı verilen doku lime lime olur ve hasta açık ameliyat olmak zorunda kalır. Böyle durumlarda tamir yeterli olmaz. Başka bir kemik blokunu vidalamak gibi teknikler tercih edilir. Bunlarda da başarı oranı yüzde 99'dur. Ameliyat sonrası omzun hareket açıklığında bir sorun yoktur ancak omuzda orijinalinden farklı bir şekil ortaya çıkar.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler