Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastaneleri Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncer Özekinci, Türkiye'de her yıl 2 milyon ünite kana ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Doç. Dr. Özekinci, DÜ Hastaneleri Başhekimlik Toplantı Salonu'nda düzenlenen ''Kan Bağışı ve Kan Bağışının Toplumdaki Önemi'' konulu seminerde, kan bağışının önemine ve insan sağlığına olan faydalarına değindi.
Diyarbakır'da Kızılay Kan Merkezi ve Dicle Üniversitesi Kan Bankası'nın kan bağışlarını kabul ettiğini kaydeden Özekinci, kan bağışlamak isteyenlerin bu iki kuruluştan birine gitmesi gerektiğini belirtti.
MUTLAKA KAN VERMELİSİNİZ
Vatandaşların büyük bölümünün kan vermenin sağlığa zararlı olduğunu düşündüğünü, kan vermenin kesinlikle insan sağlığına zararlı olmadığını vurgulayan Özekinci, kan verilmesi durumunda vücudun yeni kan ürettiğini, bunun vücut için yararlı olduğunu bildirdi.
Toplumun yüzde 1'inin düzenli ve gönüllü olarak kan verdiğini ifade eden Özekinci, şöyle dedi:
''Türkiye'de yılda 1 milyon 273 bin kişi kan veriyor. Ülkemizde her yıl 2 milyon ünite kana ihtiyaç duyuluyor. Kan acil durumlarda aklımıza geliyor. Aslında kan her zaman acil bir ihtiyaçtır. Ancak kan bulmakta hep problemler yaşanıyor. Kan bağışı sosyal sorumluluk gereği yapılması gereken bir davranıştır. Örnek bir dayanışmadır. Bizim de her an kana ihtiyacımız olabilir. Onun için kan bağışı çok önemli ve süreklilik ister. İnsanlar yılda 3 kez kan bağışı yapabilir. Sağlıklı kişilerin yılda en az 2 kez kan bağışı yapmasıyla ülke ihtiyacı karşılanabilmektedir. Ancak düzenli olarak kan bağışlayan kişi sayısı çok azdır.''
EN AZ KAN BAĞIŞI BÖLGEDEN
Önceden bağışlanan kan olursa acil durumlarda insanların kan arama telaşına girmeyeceğine dikkati çeken Özekinci, düzenli, kan bağışçısından alınan kanın daha sağlıklı ve güvenli olduğunu vurguladı.
En az düzenli kan bağışçısının Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde olduğunu belirten Özekinci, kan bağışının gönüllülük esasına dayandığını, 19-66 yaş arası sağlıklı her kişinin kan verebileceğini erkeklerin 90 günde, kadınların ise 120 günde 1 kan verebileceğini anlattı.
Özekinci, kanamalı bir hastada ya da büyük bir ameliyatta 6-8 ünite kana ve 4-5 ünite taze donmuş plazmaya ihtiyaç olduğu bilgisini vererek, şöyle konuştu:
GEBELİK DÖNEMLERİNDE
''Problemli gebelik dönemi geçiren ya da kanamalı hamile bir kadının yaşamını sürdürebilmesi için kan ve kan ürünlerine gereksinim duyar. Hayatları boyunca kan ve kan ürünlerini almak zorunda olan hemofili ve talesemi hastaları sizlerin kan bağışınızı bekliyor. Yeni doğan ve kanın değişmesi için çok taze kana ihtiyacı olan bebekler sizin kanınızı bekliyor. Ağır böbrek hastalarının yaşamlarını sürdürebilmeleri için kan ve kan ürünlerine ihtiyaçları var. Bir gün siz de kan ve ürünlerine gereksinim duyabilirsiniz.''
Kaynak: Diyarbakır Söz