Sigara ve güneş ışığının görme kaybına yol açan “Sarı nokta hastalığı”nda etkisi olduğu öğrenildi.
Sarı nokta hastalığının gelişmesini ve ilerlemesini tetikleyen etkenlerin başında yaş ve genetik faktörler ile birlikte güneş ışığı, kandaki yüksek yağ seviyesi, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, sigara kullanımının geldiğini belirten Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Yrd. Doç. Dr. Handan Canan, "Genellikle 50 yaş ve üstünde görülen ve görme kaybına yol açan hastalık daha genç yaşlarda da görülebilmektedir” diye konuştu.
Yaşam kalitesini düşürerek kişiyi sosyal yaşantıdan uzaklaştırabilen sarı nokta hastalığının klinikte yaş ve kuru tip hastaların yaklaşık yüzde 90'ında kuru tip bulunsa da, görme kaybından en çok yaş tipin sorumlu olduğunu, hastalığın daha yavaş ilerleyen kuru tipinin henüz bilinen tam bir tedavisi olmadığını vurgulayan Canan, çeşitli vitamin ve mineral takviyelerinin (C,E vitamini, çinko, lutein, zeaksantin, DHA ve omega 3 gibi) hastalığın ilerlemesini yavaşlatabileceğini kaydetti. Hastalığın yaş tipinde ise göz içine yapılan enjeksiyon tedavilerinin ve yakın takibinin öneminin altını çizdi.
Keskin görmenin kaybı
Sarı Nokta hastalığının ana bulgusunun, merkezi keskin görmenin kaybı olduğunu söyleyen Yard. Doç. Dr. Handan Canan, "Önce harfler bulanıklaşır, düz çizgiler dalgalı olarak görülebilir. Hastalığın ilerleyen evrelerinde okuma daha da bozulabilir. Görme ile ilgili şikayetler kuru tipte yıllar içerisinde gelişir. Yaş tipte ise görme kaybı ve cisimlerin kırık, eğri ya da anormal görülmesi şikayeti daha ani gelişir" şeklinde konuştu.
Hastalığın tedavisi hakkında da açıklamalarda bulunan Dr. Handan Canan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Günümüzde yaş tip hastalığın en önemli tedavi yöntemi göz içine uygulanan ve halk arasında ‘göze iğne yapılması’ olarak bilinen enjeksiyonlardır. Yaş tip makula dejenerasyonunun bazı alt tiplerinde ise fotodinamik tedavi, seyrek olarak laser fotokoagülasyon gibi yöntemler de uygulanabilmektedir. İleri evre hastalığı olanlarda, kullanılan gözlüğe rağmen düzeltilemeyen görme yetersizliğine ‘az görme’ adı verilir. ‘Az görenlere yardım’ için geliştirilmiş pek çok yardımcı cihaz vardır. Ayrıca büyük harflerle yazılmış gazeteler, saatler, tuşları iri olan telefonlar bu hastalara yardımcı olabilir."
Güneş gözlüğü kullanılmalı
Sarı nokta hastalığı olanların görme duyularını korumak için öncelikle güneş gözlükleri kullanmaları gerektiğini söyleyen Dr. Handan Canan, "Beslenmeye dikkat etmek, sigarayı bırakmak ve düzenli olarak göz muayenesi yaptırmak gerekmektedir. Kareli kağıt testi, hastaların görmelerini kendi başlarına test edebilmesini sağlar. Yakın gözlüğü takıldıktan sonra tek göz kapatılıp, diğeriyle kağıdın ortasındaki noktaya bakarken çizgilerde kırılma, eğrilme veya karanlık-bulanık alanlar oluşup oluşmadığı kontrol edilir. Bir problem hisseden hasta kısa süre içinde göz hekimine başvurmalıdır. Göz sağlığını desteklemek için balık, yumurta, fındık, ceviz, domates, havuç, karalahana, ıspanak, brokoli, portakal, kivi, avokado gibi gıdaların tüketilmesini öneriyoruz. Ayrıca çeşitli vitamin ve mineral takviyeleri kuru tip dejenerasyonun yaş tipe dönüşme riskini azaltmak amacıyla verilebiliyor" dedi.
Kaynak: İHA