Sıcak ve nemden korunma yolları

”Yaz mevsimi ile artan hava sıcaklığının ve güneşin olumsuz etkilerinden korunmak için 11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınılmalı ve bu saatlerde uzun süre güneş altında kalınmamalıdır”

Sıcak ve nemden korunma yolları

Halk Sağlığı Müdürlüğü, yaz mevsimi  ile artan hava sıcaklığının ve güneşin olumsuz etkilerinden korunmak için  11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınılması, bu saatlerde uzun  süre güneş altında kalınmaması uyarısında bulundu.

Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, hava sıcaklıklarında ve  nem oranlarında son günlerde görülen artışların, özellikle 4 yaşın altındaki  çocuklar, hamileler, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, aşırı kilolular, engelliler, açık  alanlarda çalışanlar, şeker, kalp-damar, beyin-damar, solunum sistemi, karaciğer,  böbrek ve psikolojik hastalıkları olan kronik rahatsızlığı bulunanların, tansiyon  düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları gibi ilaçları sürekli  kullanmak zorunda olan hastaların, alkol ve madde bağımlılığı olanların ve bakıma  muhtaçlar açısından ciddi riskler oluşturabildiği anlatıldı.

 NEM ORANI GİDEREK ARTIYOR

Sıcak havalarda, güneş yanıklarının yanı sıra sıcak çarpması olaylarına  karşı dikkatli olunması gerektiği kaydedilen açıklamada, bol sıvı alınması,  haşlanmış sebze ve meyve tercih edilerek, yağlı gıdalar ile alkolden kaçınılması  önerildi.

Kanser, kemoterapi hastaları ile deri hastalıkları olanların güneş  ışınlarından korunmaya özellikle dikkat etmeleri gerektiği vurgulanan açıklamada,  şu uyarılarda bulunuldu:

”Yaz mevsimi ile birlikte artan hava sıcaklığının ve güneşin olumsuz  etkilerinden korunmak için güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu 11-16  saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınılmalı ve bu saatlerde uzun süre güneş  altında kalınmamalıdır.

YAŞLILAR KALP VE TANSİYON

Sıcaklardan en çok etkilenen yaşlılar, kalp ve tansiyon hastaları sıcak  günlerde efor harcamaktan kaçınmalıdırlar. Sık sık ılık su ile duş alınmalıdır.  Havasız ve kapalı yerlerde uzun süre kalınmamalı ve bulunulan ortamda hava  sirkülasyonu sağlanmalıdır. Açık renkli, pamuklu bol giysiler giyilmeli ve geniş  kenarlı şapka takılmalıdır. Ultraviyole ışınlarından koruyucu gözlükler  kullanılmalıdır.”

Güneşlenmeden veya güneşe çıkmadan önce cilde uygun koruyucu güneş kremi  sürülmesi gerektiği, güneşlenme sonrasında oluşabilecek güneş yanıklarında ve  gözlerde ağrılı kızarıklıklar olması durumunda soğuk kompres uygulaması yapılması  istenilen açıklamada, müdahale gereken durumlarda mutlaka hekime danışılması  istendi.

Sıcak çarpmalarında kişilerin önce serin ve gölge bir yere alınması,  vücudundaki sıkı giysiler çıkarılarak başı ve vücudu ıslatılmak suretiyle  serinletilmesi önerilen açıklamada, bilinç bulanıklığı olan sıcak çarpması  durumlarında sağlık ekibi desteği istenmesi gerektiği kaydedildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz