Sigarayı bırakacağım diye kullanacağınız elektronik sigara (e-sigara), ani ölümlere mahal veriyor

Sigara müptelalarının sigarayı bırakmak için kullandıkları son zamanlarda yaygınlaşan elektronik konusunda uzmanlar süre gelen açıklamalarına bir yenisini daha ekledi. Elektronik sigara sağlık için sigarayı bıraktırıyor mu sorusunun cevabı henüz belli değilken, sigaradan daha zararlı olduğu hatta ölümcül hastalıklara mahal verdiği açıklandı. E-sigaranın en baş zararı ise bağışıklığa olan etkisi

Sigarayı bırakacağım diye kullanacağınız elektronik sigara (e-sigara), ani ölümlere mahal veriyor

Sigara müptelalarının sigarayı bırakmak için kullandıkları son zamanlarda yaygınlaşan elektronik konusunda uzmanlar süre gelen açıklamalarına bir yenisini daha ekledi. Elektronik sigara sağlık için sigarayı bıraktırıyor mu sorusunun cevabı henüz belli değilken, sigaradan daha zararlı olduğu hatta ölümcül hastalıklara mahal verdiği açıklandı

ABD’de bulunan California Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre; e-sigara bağışıklık sistemine zarar veriyor ve vücudu bakteri ile virüslere karşı daha savunmasız bırakıyor.

Araştırma, yedi farklı üretici firma tarafından piyasaya sürülen elektronik sigaraların fareler üzerindeki etkilerini inceleyerek gerçekleştirildi. Haftada beş gün olmak üzere dört hafta boyunca, günde bir saat elektronik sigara dumanı soluyan fareler ile solumayan farelerin aynı bakterilere dayanıklılığını test eden biliminsanları, elektronik sigara soluyan farelerin bağışıklık sisteminde ciddi anlamda zayıflama gerçekleştiğini kaydetti. Bağışıklık sistemindeki bu zayıflamanın, bakterilerin ve en önemlisi antibiyotiğe dayanıklı olan süper bakterilerin etkisinin ölümcül boyutlara ulaşmasına sebep olabildiği belirtildi.

AROMALI SİGARALARA DİKKAT!

Elektronik sigara ile ilgili yapılan bir diğer araştırma ise aromalı olan elektronik sigaraların solunum yollarına verdiği zararın diğerlerine oranla daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. ABD’deki Roswell Park Kanser Enstitüsü’ndeki bilimadamlarına göre, aromalarda yüksek miktarda bulunan ‘benzaldehyde’ kimyasalı, solunum yollarına zarar veriyor.

ELEKTRONİK SİGARA DAHA AZ ZARARLI DEĞİL! 

Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu ise elektronik sigara ile ilgili şu açıklamalarda bulundu;

"Elektronik sigara bir tedavi aracı ya da ilaç olarak tasarlanmış bir ürün değildir. Diğer tütün ürünlerinden farksız olarak tütün tüketilmesi amacıyla tasarlanmış ve piyasaya bir tütün ürünü olarak sunulmuştur. Söylenmiş olduğu gibi sigaradan daha az zararlı olduğuna dair yapılmış herhangi bir klinik çalışma yoktur. Oluşturulmaya çalışılan “daha sağlıklı” algısı ile gelecekte sigaranın yerini alması planlanmakta ve bütün çalışmalar bunun üzerine yapılmaktadır. Tütün endüstrisinin amacı zaman kazanmak, tüketimin düşmesini engellemek ve kârlılığını devam ettirmektir."

Günden güne yüzlerce kişinin ölümüne ve ölümcül rahatsızlıklara yakalanmasına sebep olan sigarayı bırakma yöntemlerine bir yenisi daha eklenmiştir. Sigarayı bırakma yöntemlerine bağlı alternatifler arasına eklenen Elektronik Sigara zararları bilinmeksizin iyi bir yöntem olarak yaygınlaşmaya başlamıştır. Ancak normal sigara içiminin verdiği zarar ile eşit ölçüde zarara sebep olmaktadır.

Konuşulduğu gibi masumiyet barındırmayan elektronik sigaranın zararları ve içerisindeki kansorejen maddeler uzmanlar tarafından açıklanmıştır. Elektronik sigaranın en çok kullanıldığı ülke İngiltere olarak bilinmektedir. Ülkemizde de her geçen gün tüketici talebi hızla artış göstermektedir. Yapılan anket çalışmalarında Elektronik sigaranın tercih ediliş sebebinin fiyat açısından uygun oluşu ve sigaradan daha az zarar verdiği söylentileri olarak bilinmektedir. Aynı zamanda kül izmarit ve kokusunun olmayışı da Elektronik sigarayı tercih sebebi yapmaktadır.

Elektronik sigaranın verdiği zararları bilmeden kullanım süreci boyunca normal sigarayı bırakmayı başaran birçok insan olmuştur. Ancak bu kişilerin sigarayı bırakma sebeplerinin büyük ölçüde psikolojik  olduğu düşünülmektedir. Sigarayı bırakma yolları arasında tercih edilen elektronik sigara karşıtı gruplarda elektronik sigaranın yol açtığı zararlardan dolayı pek çok faaliyet çalışmaları yapmaktadırlar.

Sigara kullanımı her ne şekilde olursa olsun insan bedeni için ciddi bir tehlike taşımaktadır.

Her geçen gün aktif içiciler tarafından sigaranın bırakılacağı söylenmektedir ancak her nedense çoğu kişi için bu eyleme dönüştürülmemektedir. Sigaranın zararları ile Elektronik sigaranın zararları arasında gözle görülmez bir fark olmasına rağmen yinede Elektronik sigara kullanımı hızla artmaktadır.

Aynı zamanda izmarit ve kül kokusunun olmaması da kişiler tarafından tercih edilen sebeplerden biri olabiliyor. Elektronik sigara piyasaya sunulduğu andan itibaren Almanya’da yasaklanmıştır. Toplum tarafından yaygın olarak, normal sigara kadar zararı olmadığı bilinen elektronik sigaranın neden yasaklandığını düşünmeden edemiyoruz..Neden normal sigaranın yasaklanması yerine, elektronik sigaranın yasaklanmış olması da sorulması gereken diğer sorular arasında yer alıyor. Yine Almanya gibi İsviçre, Norveç ve Çin’de de yasaklanmıştır. Hatta Türkiye’dede Sağlık Bakanlığı elektronik sigarayı yasaklayacağı konusunda bildirimlerde bulunulmuştur. Ve tüm bu yasaklamalar sonucunda piyasaya hızla çıkış yapan elektronik sigaranın zararları ve faydaları insanlar arasında büyük tartışma konusu olmuştur. Elektronik sigaranın içerisinde bulunan maddeleri araştırıp incelediğimizde ise, faydası olduğunu ne yazıkk ki söyleyemiyoruz.

Elektronik sigaralar masum değildir. İçerisindeki sıvıların kanserojen madde içerdiği, sıvılardan alınan çoğu örnekte, tütünde olduğu gibi insan sağlığını tehlikeye atabilecek ‘anabasine, myosmine ve beta nikotryine’ maddeleri tespit edilerek ispatlanmıştır. Aynı zamanda, elektronik sigaraların nikotin bağımlılığını tetikleme ve nikotin zehirlenmesine yol açma gibi risklerininde yüksek olduğu açıklanmıştır.

Anabasine; tütün bitkisinde bulunan ve böcek öldürücü etkinliğe sahip alkoloit yapısında bie bileşik maddedir.

Elektronik sigaranın zararları konusunda toplumda hızla bilinçlenirken kullanımının günden güne azalacağı konusunda zararlari.com ekibi olarak ümit etmekte ve bilinçli toplumumuzu sigaradan ve elektronik sigaradan uzaklaşması konusunda desteklemekteyiz.. Sorularınız ve yorumlarınız tarafımızdan takip edilerek yanıtlanmaktadır.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler