Şırnak’ta ilk kez kemoterapi portu başarı ile takıldı

Şırnak Devlet Hastanesi’nde ilk kez kanser hastaları için kemoterapi portu işlemi uygulanmaya başlandı.

Şırnak’ta ilk kez kemoterapi portu başarı ile takıldı

Port kullanımı ile kemoterapiye bağlı olarak incelen ve bulunması zorlaşan el ve kol damarları korunurken el ve kollarda girişimlere ve kemoterapi ilaçlarının muhtemel cilt altına kaçmasına bağlı olarak oluşabilecek doku hasarları da meydana gelmesi de engelleniyor.
Şırnak Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İklil Eryılmaz, Şırnak’ta bulunan kanser hastalarının çevre illere gitmeden sağlıklı bir şekilde kemoterapi tedavilerini görebileceklerini söyledi. İncelen el ve kol damarları yerine kullanılan kemoterapi portunun Şırnak’ta ilk defa yemek borusu kanseri olan bir hastaya başarılı bir şekilde takıldığını belirten Dr. Eryılmaz, "Kemoterapi portu dediğimiz, kanser hastaları için uzun süreli tedavilerde el ve koldaki damarlar inceldiği için tedavi başlangıcında büyük damarlara ve cilt altına takılan bir cihaz oluyor. Bununla hastalar, 5 yıl boyunca kemoterapiyi ile bu cihazla alabiliyorlar. Bu sürece kadar Şırnak Devlet Hastanesi’nde kemoterapi alan hastalarımız maalesef ki çevre yakın illerde, Diyarbakır, Van, Gaziantep gibi büyük şehirlerde bu portlarını taktırıp burada kemoterapi alma imkanına sahiptiler" dedi.


Yakın zamanda Genel Cerrahiden Doktor Serhat Binici ile beraber ortak yönettikleri yemek borusu kanseri hastasında burada kemoterapi portunu taktıklarını aktaran Dr. Eryılmaz, "Hastayı şifa ile taburcu ettik ve hasta kemoterapilerini almaya başladı. Kemoterapi tedavisine başlayacak kanser hastalarımızın artık çevre illere gitmeden Şırnak Devlet Hastanesinde kemoterapi portu takılarak onkolojik tedavilerine başlayabileceklerinden haberdar olmalarını istiyoruz. Şırnak için, Şırnak Devlet Hastanesinde çalışan tüm sağlık çalışanları arkadaşlarım birçok ilki gerçekleştirdi. Bu da Şırnak’taki ilklerden biri. Bunu gerçekleştirmemi sağlayan Op. Dr. Serhat Binici’ye de ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. Cerrahi de, tüm sağlık işi de bir ekip işidir. Bireysellikten uzak ekipçe beraber daha bir çok ilki başarabileceğimiz günlere diyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA