Uzmanlara göre, isteğe bağlı sünnet için öngörülen en uygun zaman yeni doğan dönemidir.
Doğumu takiben ilk 28 günde yapılan sünnete 'yeni doğan sünneti' adı veriliyor. İlk 28 günden sonra yapılan sünnetler ise yeni doğan sünneti olmayıp sadece lokal anestezi ile yapılan sünnet olarak tanımlanıyor.
Yeni doğan sünneti hakkında ailelere önerilerde bulunan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Levent Özçakır, yenidoğan sünneti için en ideal zamanın, bebeğin böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının olgunlaşmasını ve doğum stresinin azalmasını bekledikten sonraki 2 ayla ortalama bir yaş aralığı olduğunu belirtti.
"SÜNNET OLACAK BEBEĞİN EN AZ 40 GÜNÜN ÇIKMASI GEREKİR"
Özçakır, "Özellikle ailelerin en çok sorduğu sorulardan birisi de en erken ne zaman sünnet yapalım? Çocuk doğar doğmaz yapalım mı? Biraz beklemek gerekiyor. Genellikle sünnet olan bebeğin en az 40 günün çıkmasını istiyoruz. Çünkü bebekler yeni doğduklarında ilk hafta sarılık geçirme ihtimalleri vardır. İlk bir hafta 10 gün içerisinde biraz kilo kaybı olur." dedi.
EN İDEAL ZAMAN NE ZAMANDIR?
Bebeklerde hala organ gelişiminin tamamlanmadığını belirten Özçakır," İlk defa akciğerleri nefes alıyor. Karaciğerleri ve pek çok organ yeni çalışmaya başladığı için doğar doğmaz bebeklerin sünnetlerini uygun bulmuyoruz. En azından 40 günü çıksın. İki aylık olsun ondan sonra sünnet yapma taraftarıyız. En ideal zaman ne zamandır diye soruluyor. 2 ayla ortalama bir yaş aralığı bebek sünnet için iyi bir aralıktır." diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz