Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu tarafından hazırlanan, “TTB Pandemi Bültenleri”nin 15’incisi “Kovid-19 salgını, grip mevsimi ve grip aşılamaları” başlığıyla çevrimiçi olarak düzenlendi. TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları, programı sundu.
Eroğulları, Sağlık Bakanlığı’nın 2020 Aralık ayında yaptığı açıklamayı hatırlatarak, 2 milyon 300 bin grip aşısının 1 milyon 36 bininin yapıldığını söyledi. Eroğlu, grip aşısı açısından 15-20 milyon kişinin riskli olduğunu belirtti. Sağlık Bakanlığı’nın, geçmiş hatalarını tekrarlamamak ve risk gruplarının eksiksiz aşılanması için TTB’nin çağrılarını dikkate alması gerektiğini vurguladı.
KOMPLİKASYONLAR
Grip hastalığını ve gelişebilecek olumsuz sonuçları engellemenin tek önemli yolunun aşılanma olduğunun altını çizen Eroğulları, “Ciddi seyir ile giden ve mortaliteyi arttıran en önemli sorun zatürredir. Zatürre gelişim riski taşıyanlar ise, ileri yaş, kronik hastalıkların varlığı ve sayısı, bağışıklığın baskılanması ve gebelik olarak tanımlanır. Yani grip aşısını öncelikli olarak bu kişiler olmalıdır” diye kaydetti. Eroğulları, grip hastalığının en önemli komplikasyonlarını ise “Pnömoni, Kronik akciğer hastalık alevlenmeleri, kardiyak bulgular, nöromüsküler” şeklinde sıraladı.
YAN ETKİLER
Eroğulları, Türkiye’de Ekim ayı içinde, risk grubunda olup aşılanmamış kişilerde ise Şubat ayına kadar aşılanmaların tamamlanması gerektiğini belirtti. Eroğulları, grip aşısının yan etkilerini ise şöyle aktardı: “Aşılar inaktifdir ve içlerinde virüs bulunmaz. En sık görülen yan etkisi aşı yerinde ağrı ve hassasiyettir ve 48 saat içerisinde kaybolur. Nezle benzeri şikayetler de oluşabilir ve bu belirtilerde kısa süre içerisinde kaybolur.”
ÜCRETSİZ UYGULANMALI
Grip aşısının herkes ücretiz yapılması gerektiğini vurgulayan Eroğulları, TTB olarak taleplerini şöyle sıraladı:
“*Toplumun aşıya ulaşımı kolaylaştırılmalıdır.
*Toplum bilgilendirilmeli ve aşıya teşvik edilmelidir.
*Grip surveyansı daha kapsamlı yapılmalı ve haftalık olarak kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
*Uygun surveyans için altyapılar oluşturulmalıdır.”
Kaynak: Diyarbakır Söz