Uzmanı çocuklarda sıcak çarpması konusunda uyardı; bu önlemlere dikkat

Avrupa genelinde etkisini göstermeye başlayan sıcak hava dalgasının önümüzdeki günlerde Türkiye’yi de etkisi altına alması bekleniyor. Sıcaklık artışının çocukları yetişkinlerden daha kısa sürede, daha yıpratıcı etkilediğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Tülin Şimşek, çocuklarda sıcaklığa bağlı olası ciddi bir sağlık sorunları konusunda aileleri uyardı ve dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarılarda bulundu.

Uzmanı çocuklarda sıcak çarpması konusunda uyardı; bu önlemlere dikkat

Çocukların daha çok sosyalleşebildiği yaz mevsiminin en sık karşılaşılan sorunlarının başında sıcak çarpmasının geldiğini anlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Tülin Şimşek, çocukları güneşin zararlı ışınlarından koruyarak, bilinçli bir şekilde güneşte faydalanabilmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Özellikle güneş ışınlarına uzun süre (45 dakikadan uzun) maruz kalmaya bağlı olarak ortaya çıkabilen sıcak çarpması sonucu çocuklarda halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı gibi şikayetlerin görülebileceğini anlatan Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Tülin Şimşek çocukları güneşten korumak için yapılması gerekenleri anlattı ve şu bilgileri paylaştı:  

“Çocuklar güneşten korunmak için özellikle sabah 11’e kadar veya 15’ten sonra güneşe çıkartılmalı. Güneş ışınlarının dik geldiği saat 11 ve 15 saatleri arasında kesinlikle çocuklar dışarıda bulunmamalıdır. Önerilen saatlerde bile gölgede iken kumdan yansıyan güneş ışınları bebek için zararlı olabileceği için gölgede duruyor diye düşünüp 45 dakikadan uzun gölgede tutulmamalı ve güneş kremi sürülmelidir.” 

ÇOCUKLARA UYGUN GÜNEŞ KREMLERİ NASIL SEÇİLMELİ? 

Güneş kremlerinden istenilen faydayı alabilmek için seçici ve dikkatli olmak gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:  

“Açık tenli çocuklarda ve bir yaş altı bebeklerde güneşlenmeye çıkmadan önce 50 faktörlü güneş kremi, 2 yaş üstü ve esmer- kahverengi gözlü çocuklarda ise isteğe bağlı en az 30 faktörlü  koruyucu kullanılmalıdır. Güneş kreminin mineral filtreli, ultraviyole A ve B'ye karşı koruyucu, kaliteli, son kullanma tarihi çok ileride olan bir ürün olmasına dikkat edilmeli. Güneş koruyucu özellikle güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeli, çocuk havuzdan veya çıktıktan sonra tekrarlanmalı.” 

Kaynak: Diyarbakır Söz