Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası

Diyarbakır Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Sait Avar, 71. Verem Savaş Eğitimi ve Propaganda Haftası dolayısıyla açıklama yaptı.

Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası

Avar, açıklamasında veremin solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu, toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi gerektiğini bildirdi.

Veremin dünya genelinde önemli bir sağlık problemi olduğunu belirten Avar, şunları kaydetti:

"Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri verem mikrobu ile enfektedir. Bu insanların yüzde 10'unun yaşamlarının bir döneminde verem hastalığının ortaya çıkacağı düşünülmektedir. Erkelerde daha sık görülmektedir. Çoğunlukla ekonomik olarak üretken yaş grubundaki erişkinleri tutmaktadır. Tedavi edilmezse verem hastalarında ölüm oranı yüksektir."

VERES HASTALIĞI

Avar, verem hastalığının genel belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi ve çocuklarda kilo alamama bulunduğunu aktardı.

Akciğer vereminde öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığı şikayetleri görüldüğünü ifade eden Avar, yaklaşık 3 haftadan uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenilmesi gerektiğini kaydetti.

Avar, verem hastalığının tedavisinde, ortalama 6-8 aylık bir tedavi süresi ile yüzde 95-99 iyileşme sağlandığını ve ilaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık riskinin ortadan kalkacağını belirtti.

İLAÇLARIN KULLANIMI

Avar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Verem tedavisinde ilaçların düzenli kullanılması büyük önem arz etmektedir. Çünkü tedavinin yarım bırakılmasıyla birlikte hastalar etrafa basil yaymaya devam edeceklerdir. Tedavi süresinde ilaçların eksik yada düzensiz kullanılması nedeniyle hastalık iyileşmeyecek aksine kullanılan ilaçlara direnç geliştirilebilecektir. Bu durumda hastalığın tedavisinde daha fazla ilaç kullanmak gerekecek ve tedavi süresi iki yıla kadar uzayabilecektir. Ülkemizde verem hastalığını teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır."

Avar, 71. Verem Savaş Eğitimi ve Propaganda Haftası dolayısıyla İl Sağlığı Müdürlüğü, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Verem Savası Derneği Başkanlığı ve Toraks Derneği Başkanlığı tarafından bazı etkinlikler yapacağını bildirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler