Her şey, eğitim yıllarında türbanlı olduğu için imrenerek izlediği yaşıtları gibi basketbol oynayamayan Ayşe Çam'ın girişimiyle başladı. Ayşe Çam, bakanlıkların hazırlanan projelere destek verdiğini göz önüne alarak imam hatip lisesinde okuyan türbanlı kız öğrencilerin yaşıtları gibi spor yapabilmelerini sağlayacak proje hazırladı. Çam, hazırladığı bu projeyi Avcılar’daki Gülen Çocuk ve Gençlik Derneği’nden (Gül-Der) Filiz Kafadar ile görüşerek, Avcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'na gönderdi. Bakanlık tarafından incelenen ve 80 bin TL destek verilen projeyi onayladı. Bakanlık projenin baştan sona uygulama ve denetimi için Avcılar'daki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün devreye girmesini istedi. Milli Eğitim Müdürü Emin Engin, Avcılar İHL ve projeyi yürütecek Gül-Der yöneticileri ile harekete geçti. Oluşturulan ekip, aileleri ziyaret ederken, imam hatip lisesindeki kız öğrencilerin spor yapmaları için izin alındı. Öğrencileri eğitecek kadın basketbol öğretmeni bulundu. Kız öğrenciler için forma, spor ayakkabı, eşofman ve basketbol topları alındı. Öğrencilerin basketbol konusunda eğitimi için videolu ders verilirken ayrıca her hafta bir kitap okunarak bunun öğrenciler arasında değerlendirilmesine başlandı.
INDIRA KALJO’DAN DESTEK
Dünya çapında öncülük ettiği, yıllar süren kampanyalarla FIBA’ya başörtülü kadınların da geçen yıldan itibaren profesyonel olarak basketbol oynayabilmeleri için karar aldırtmasını sağlayan Amerika’da yaşayan Bosna Hersekli basketbolcu Indira Kaljo da bu çabayı öğrenince destek verdi. Kayjo, kısa süre önce Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında Avcılar İmam Hatip Lisesi’nin basketbolcu adayı türbanlı kız öğrencileri ile bir araya gelerek sorularını yanıtladı ve onlara basketbol konusunda bilgiler verdi.
ANTREMANLAR BAŞLADI
Avcılar İmam Hatip Lisesi’nin spor salonu olmadığı göz önüne alınarak yakındaki Haydar Akın Anadolu Lisesi salonu haftada 2 gün 1’er saatliğine tahsis edildi. İmam Hatip Lisesi’nin başlarını örtmeyen 2 öğrencisi ile birlikte toplam 24 öğrenci ilk antrenmanı yaptı. Antrenmanı izleyen Avcılar Milli Eğitim Müdürü Engin, "Bu çalışmanın çok verimli olduğu kanaatindeyim. Öğrencilerimiz memnun. Okuldan çok iyi dönüşler alıyoruz. Bu öğrencilerimizin kültür birikimlerini arttırmak için bu konuda da çalışmalar yapılıyor. Basketbol oynayabilecek kız öğrencilerimizin yurt dışında bir milli müsabakaya götürülecek olmasının da onlar için güzel bir olay olduğu kanaatindeyim” dedi.
"HEVES ETSEK DE OYNAYAMIYORDUK"
Kendilerine ait forma, eşofman, spor ayakkabı ve topları ile basketbol oynayan türbanlı kız öğrencilerden İlayda Çoban, "Bu proje içinde olmaktan çok mutluyum. En sonunda yurt dışı gezisine götürüleceğiz. Kız olup da kapalı olup basketbol oynamamız da çok önemliydi bizim için" dedi. 11’inci sınıf öğrencisi Dilan Demir ise, "Kapalı olarak basketbol oynamak ayrı bir heyecan. Indira Kaljo ile tanışmamız çok güzeldi. Heves etsek de genelde oynamada sorun ile karşılaşıyor, rahat oynayamıyorduk” diye konuştu. Aynı sınıftaki Cansel Çiftçi de, basketbol oynayabilmeleri için ailelerinin ikna etmesinden mutlu olduğunu söyledi.
Gül-Der yöneticisi Filiz Kafadar, "Projenin sahibi olduk, yürütücülüğünü yapıyoruz. Gençlerimiz pırıl pırıl. Umarım iyi bir ışık oluruz onlara. Öğrencilerimizi Temmuz ayında İspanya’ya götüreceğiz. FIBA’nın belirlediği kadınlar genç milli karşılaşmasını yerinde izleyecekler" dedi.
Suudi Arabistan’ın Cidde United Kadın Basketbol Takımı’nda forma giyen ünlü basketbolcu Indira Kaljo, türbanlı kadınların karşılaşmalarda yer almasına izin vermeyen FIBA'nın dini ayrımcılık yaptığını öne sürerek birçok kampanyaya öncülük etmişti. Giderek artan eleştiriler üzerine FIBA, geçen yıl düzenlenen Dünya Kupası ardından basketbol oyuncularının ülkelerinde dini amaçlarla başörtüsü ve türban kullanmasına izin verdiğini açıklamıştı.
Kaynak: Diyarbakır Söz