ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) 2009 yılında uzaya gönderdiği Kepler teleskobu ile 150 binden fazla yıldızı inceleyen gök bilimciler, büyüklük açısından Dünya'ya benzeyen ve çevresinde döndükleri yıldızın yakın yörüngesinde yer alan gezegenleri listelediklerini belirtti.
Keşiflerini Amerikan Astronomi Topluluğu'nun California'da yapılan 221. toplantısında sunan gök bilimciler, Kepler'in şimdiye kadar tespit ettiği 2740 aday gezegenden 461'inin boyut açısından Dünya'ya benzediğini ve en az 10'unun suyun sıvı halde var olabileceği "yaşanabilir kuşak"ta yer aldığını söyledi.
Seti Enstitüsü'nden Christopher Burke, bu gezegenlerden birinin Güneş'e benzeyen bir yıldızın yörüngesinde yer aldığını ve yapılan ölçümlerin "KOI 172.02" adı verilen gezegenin "2. Dünya" olarak tanımlanabileceğini söyledi.
Burke, "yaptığımız ölçümlere göre Samanyolu Galaksisi'ndeki Güneş'e benzeyen yıldızların yüzde 17'si ya da her altı yıldızdan biri, yakın yörüngesinde kayalık bir gezegene sahip. Samanyolu Galaksisi'nde 100 milyardan fazla yıldız bulunduğuna göre çevremizde en az 17 milyar kayalık dünya olabilir" dedi.
Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden Francois Fressin ise Kepler'in sadece yörüngesinde bulundukları yıldızların önünden geçen gezegenleri tespit edebildiğini, henüz keşfedilmemiş binlerce, hatta milyonlarca Dünya benzeri gezegen olabileceğine dikkati çekti.
Kepler, aynı zamanda uzak gezegenlerin yörüngesinde 6 yeni kuyruklu yıldız daha keşfetti.
Kepler bulgularıyla ilgili çalışma, "Astrophysical Journal"ın gelecek sayısında yayımlanacak.
Adını Alman gök bilimci Johannes Kepler'den alan, 1,03 ton ağırlığındaki Kepler uzay aracı, 7 Mart 2009'da Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssü'nden fırlatılmıştı. Çok gelişmiş bir kamera sistemine sahip Kepler, Samanyolu Galaksisi'nin Cygnus-Lyra bölgesinde 150 binden fazla Güneş benzeri yıldızı inceliyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz