Şirketten yapılan açıklamaya göre, Toyota, çoklu mobilite stratejisiyle yeni tam hibrit, şarj edilebilir hibrit, tamamen elektrikli ve hidrojen yakıt hücreli araçlar geliştirmeye devam ediyor.
Teknoloji, ilk kez Japonya'nın Tokyo kentinde düzenlenen Uluslararası Hidrojen ve Yakıt Hücresi Fuarı'nda tanıtıldı.
Yeni 3'üncü nesil hidrojen yakıt hücresi sistemi, önceki nesle göre her açıdan daha da geliştirilerek yakıt verimliliği ve maliyetlerde önemli düşüşler sağladı. Aynı zamanda performans alanında da geliştirmelere imza atıldı.
Bu teknoloji, binek araçlara ek olarak ağır ticari araçlarda kullanılmak üzere geliştiriliyor. 2026 ve sonrası için Japonya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Çin'deki pazarlarda tanıtılması planlanıyor.
Yeni nesil hidrojen yakıt hücresi sistemi, geleneksel dizel motorlarla aynı dayanıklılığa sahip olmasıyla, karbon emisyonlarının düşürülmesinde ciddi öneme sahip ağır ticari araç sektörünün özel ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlandı.
Karbon nötr hedefi kapsamında hidrojen yakıtına önem veren Toyota, bu teknolojinin yaygınlaşması adına çeşitli sektörlerdeki ortaklarıyla aktif olarak iş birliği yapıyor.
Toyota, hidrojen teknolojisinde yeni bir döneme geçerek 3'üncü nesil yakıt hücresi teknolojisinde önemli bir adım daha attı. Önceki nesle kıyasla 2 kat daha dayanıklı hale getirilen yeni sistem, dizel motorlardaki gibi uzun bir kullanım ömrü sunarken, bakım gerektirmeyen şekilde tasarlandı.
Yakıt verimliliğinde de önemli bir gelişme kaydedilen yeni nesil sistem, yüzde 20 daha uzun menzil sunarak hidrojen yakıtlı araçların kullanım avantajlarını artırıyor. Ayrıca yenilikçi hücre tasarımı ve üretim süreçlerindeki iyileştirmeler sayesinde maliyetlerde de ciddi bir düşüş elde edildi.
3'üncü nesil yakıt hücresi sistemi, binek otomobiller, ticari araçlar ve sabit jeneratörler, demir yolu ve denizcilik uygulamaları gibi farklı alanlarda kullanılabilecek şekilde tasarlandı.
Binek araçlarda artan yakıt verimliliği, daha uzun sürüş menzili sunarken, ağır vasıtalarda yüksek güç çıkışı ve üst düzey dayanıklılık sağlıyor. Daha kompakt bir tasarıma sahip olması ise sistemin farklı ticari araçlara entegre edilmesini kolaylaştırıyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı