Ailelere internet uyarıları!

Mutlu Çocuklar Derneği’nce ilköğretim ve lise öğrencilerinin internet kullanım alışkanlıkları araştırdı.

Ailelere internet uyarıları!

Buna göre, lise öğrencileri interneti müzik, film indirmek için kullanırken, ilköğretim öğrencilerinin internetteki önceliklerini oyun oynamak oluşturdu. Ayrıca kızlar internette en çok film, müzik indiriyor, erkekler ise oyun oynuyor.

”Çocuklarda Teknoloji Alışkanlığı Anket Değerlendirmesi” kapsamında ilköğretim ve lise öğrencisi 2 bin 611 çocuğa anket uygulandı. Derneğin Ankara’da 13, Bursa’da 6 okulda uyguladığı eğitim programının ardından yapılan anketin sonuçlarına göre, öğrenciler interneti genellikle ödev yapmak için kullanıyor. Katılımcıların yüzde 71’i interneti en çok ders takviyesi için kullandıklarını söylerken, bunu yüzde 47,7 ile sohbet için, yüzde 47,5 ile fotoğraf, müzik, film indirmek için kullananlar takip etti.

İnterneti elektronik posta ve haberleşme için kullananların oranı yüzde 37,6, haberlere ulaşmak için kullananların oranı da yüzde 21,4 olarak tespit edildi. Öğrencilerin yüzde 6’sı ise blog yazmak için interneti kullandıklarını belirtti.

İnternet kullanımının okullara göre ayrımında ise ilköğretim öğrencilerinin interneti en çok ödev ve ders takviyesi ile oyun oynamak için kullandıkları belirlendi. İlköğretim öğrencilerinin yüzde 77’si ödev ve ders takviyesi için interneti kullandıklarını söylerken bunu yüzde 53,9 ile oyun oynamak, yüzde 48 ile sohbet etmek ve yüzde 41,8 ile film, müzik indirme seçenekleri takip etti.

Lise öğrencilerinin ise yüzde 61’i interneti film, müzik indirmek için, yüzde 49,7’si sohbet etmek için, yüde 39’u ise e-posta ile haberleşmek için kullandıklarını ifade etti. Buna göre, ilköğretim öğrencileri, lise öğrencilerine oranla interneti daha çok oyun ve ders amacıyla kullanıyor. Lise öğrencilerinin interneti kullanmadaki önceliklerinde ise film, müzik indirmek ile haberlere ulaşmak geliyor.

Çocukların internete ulaşımı

Cinsiyetlerine bakıldığında ise kızların yüzde 27,5’i interneti oyun oynamak için kullanırken erkekler de bu oran yüzde 68,2 olarak tespit edildi.

Erkeklerin yüzde 44’ü film, müzik indirdiklerini belirtirken, kızlarda bu oran yüzde 50,8 oldu. Ödev ve ders konusunda ise kızların yüzde 75,5, erkeklerin yüzde 66’sı interneti bu amaçla kulladıklarını kaydettiler.

Böylece cinsiyet temelinde bakıldığında kız öğrencilerin internet kullanım amaçları genellikle film, müzik indirmek ve ders çalışmak olurken erkeklerde oyun ve haber, bilgiye ulaşmak ilk sıralarda geldi.

Araştırmada ayrıca kız öğrencilerin internete sahiplik oranlarının erkeklere göre daha az olduğu da tespit edildi. Kızların yüzde 80,8’i erkeklerin ise yüzde 84,8’i e-posta adreslerinin olduğunu belirtirken, Facebook hesabı olan kız öğrencilerin oranı yüzde 73,5, erkek öğrencilerin oranı ise yüzde 81,4 olarak tespit edildi. Erkeklerin yüzde 20,7’si Twitter’ı kullanırken kızların kullanım oranı ise yüzde 14,1 oldu.

Ayrıca yapılan çalışmayla anne ve babalarının öğrenim durumları yükseldikçe çocukların internete sahip olma oranlarını artığı da belirlendi.

 

Ailelere uyarılar

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Mutlu Çocuklar Deneği Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Ocak araştırmaya ilişkin yaptığı açıklamada, aşırı internet kullanımının vakit kaybı, asosyal yaşam ve bağımlılık gibi olumsuz etkilerinin olduğunu söyledi.

Çocukların internet kullanımı konusunda ailelere büyük görevler düştüğünü dile getiren Ocak, internet bağlantılı bilgisayarların çocukların odasında değil, ailelerin kontrol edebileceği, evlerin salonları gibi yerlerde bulunması gerektiğini belirtti. Ocak, internet kullanımında çocukların başıboş bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

Sanal dünya ve gerçek dünya ayrımına da karşı olduğunu belirten Ocak, ”Sanal dünya denilen şeyin etkileri gerçek dünyayı etkiliyor” diye konuştu. Ülke genelinde internetin genelikle sosyal paylaşım siteleri, fotoğraf, film, müzik indirmek ile oyun oynamak içinkullanıldığını kaydeden Ocak, bilgisayar kullanımının okullarda zorunlu ders olarak okutulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Milliyet

Kaynak: Diyarbakır Söz