Facebook'ta organ bağışı

Facebook’ta bugün hizmete giren yeni özellik, sosyal ağda yer alan 901 milyon üyeyi organ bağışına teşvik ediyor.

Facebook'ta organ bağışı

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, yeni içeriği Good Morning America programında anlattı.

Zuckerberg, programda Apple’ın Ekim 2011’de hayatını kaybeden efsane CEO’su Steve Jobs ile olan ilişkisinin, kendisini sosyal medya ağını insanı bilinçlendirmek için kullanmaya teşvik ettiğini söyledi. Jobs’a, pankreas kanseri tedavisi gördüğü süreçte karaciğer nakli yapılmıştı. Zuckerberg’in çocuk doktoru olmak için tıp fakültesinde okuyan kız arkadaşının da, organ bağışı içeriği konusunda kendisini desteklediği öğrenildi.

Facebook, sıkça sorulan sorular köşesinde yaptığı açıklamada, “ABD’de 114 binden fazla, dünya geneline ise milyonlarca insan, hayatlarını sürdürebilmek için kalp, karaciğer veya böbrek nakli yaptırmak zorunda. Bu insanlardan birçoğu, günde 18’i olmak üzere, bağış için beklerken hayatını kaybediyor. Bunun en basit nedeni, talebi karşılayacak bağış yapılmaması. Tıp uzmanları, bu sorunun çözülebilmesi adına organ bağışı konusunda insanları bilinçlendirmenin çok uzun zaman alabileceğini belirtiyor” denildi.

‘Organ bağışında dönüm noktası olabilir’

New York Times, Facebook’un organ bağışı içeriğiyle ilgili ‘ender bir yaklaşım’ ifadesini kullanırken, “Facebook geçmişte sosyal amaçlar ve insanları bilinçlendirmek adına faaliyetlerde bulunmuştu ancak bir tür sosyal deney gerçekleştirilmemişti” yorumunu yaptı.

ABD’nin Johns Hopkins Hastanesi’nde organ bağışı bölümünün direktörlüğünü yapan avukat Andrew Cameron, NYT’a yaptığı açıklamada, “Facebook’un çok fazla insana erişimi olduğunu, bu yüzden yeni içeriğin organ bağışı tarihinde bir dönüm noktası olabileceğini” belirtti.

Bu eklenti Facebook ve Twitter’da da büyük yankı uyandırdı. Konuyla ilgili binlerce mesaj atılırken, tek soru işareti ise organ bağışına sıcak bakmayanların bildirim yapmak isteyip istemeyeceği

VATAN

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler